3 pași simpli. Cum transformi casa într-un spațiu fascinant cu ajutorul luminii

0

candelabreLumina este ingredientul secret care îți permite să îți transformi locuința într-un spațiu fascinant și să completezi cu mare elegenață designul de interior al casei tale.

Pentru a reuși să găsești rețeta perfectă pentru iluminatul casei, trebuie să știi câteva lucruri foarte importante.

Cât de important este iluminatul inteligent

Corpurile de iluminat creează un mediu sigur şi confortabil în propria ta locuinţă şi pot veni la pachet cu un plus de stil în designul interior. Lumina este elementul principal care conferă camerei un aspect deosebit şi o transformă într-o combinaţie perfectă de funcţionalitate şi stil. Un exemplu elocvent este reprezentat de oricare dintre aceste candelabre care reprezintă nu doar o sursă puternică de iluminat în orice living, ci și o modalitate excelentă de a oferi eleganță spațiului pe care îl luminează.

În afară de rolul funcţional pe care îl are iluminatul inteligent, acesta poate crea senzaţia de spaţiu într-o încăpere care ar fi considerată, altfel, drept una de dimensiuni reduse. Modul în care sursele de lumina sunt amplasate, culorile predominante din cameră şi elementele de mobilier transformă, astfel, orice încăpere banală într-un spaţiu ce pare desprins din revistele de design interior.

Iluminatul inteligent subliniază toate elementele componente ale designului interior, iar sursele de lumină pot transforma întreaga casă într-un spaţiu zen, că în poveşti.

Temperatura culorii ne relaxează sau ne dinamizează

Fiecare sursă de lumină deține o caracteristică numită „temperatura culorii”. Diferențele de temperatură a culorii, măsurată în Kelvin (K), se manifestă în nuanțele pe care le percepem.

„Temperaturile” scăzute, cuprinse între 2.700 și 3.000 K, sunt percepute ca fiind culori calde, precum galbenul și portocaliul. Acestea sunt culorile dominante în timpul răsăritului și apusului și au capacitatea de a ne relaxa. „Temperaturile” ridicate (peste 5.000 K) sunt percepute ca fiind culori reci, precum albastrul. La miezul zilei, lumina din jurul nostru are o „temperatură” mai ridicată, care ne ajută să ne concentrăm mai bine și să fim mai alerți.

Design-ul luminii se află în strânsă legătură cu psihologia

Design-ul luminii poate fi considerat o adevărată artă în care nimic nu este întâmplător. Spre exemplu, intersectarea luminii verticale cu cea orizontală este foarte utilă atunci când încăperea este spațioasă, deoarece ajută la orientare.

În plus, conform unui studiu realizat de specialiștii Taylor și Sucov în 1974, oamenii urmeaza calea cea mai luminată atunci când se deplasează într-o cameră sau într-un spațiu deschis, ceea ce înseamnă că lumina trebuie amplasată strategic în locuința noastră și trebuie să se îndrepte către locurile din casă unde ne deplasăm cel mai des.

Cum îți poți transforma locuința cu ajutorul luminii

Atunci când vrei să schimbi întregul aspect interior al locuinței tale cu ajutorul luminii, întreabă-te unde au loc cele mai multe dintre activitățile tale.

Variația intensității luminii este și ea foarte importantă. Spre exemplu, dacă petreci mult timp în bucătărie pentru a găti, ai nevoie de o lumină puternică și direcționată către zonele cheie, precum aragazul, chiuveta, blatul și masa. Însă, dacă atunci când ai musafiri obișnuiți să vă retrageți în bucătărie, lumina ar trebui să aibă o intensitate mult mai mică decât de obicei, pentru a crea senzația de intimitate și a stimula conversația.

Iată care sunt cele trei modalități principale prin care îți poți transforma casa într-un spațiu foarte primitor:

1 Lumina ambientală

Lumina ambientală poate induce senzația de spațiu în interiorul casei tale și îi poate sublinia strălucirea. Poți spori sau diminua intensitatea luminii ambientale cu ajutorul variatoarelor, pentru a crea instantaneu un aspect dinamic sau intim în interiorul casei tale.

2 Lumina de accent

Lumina de accent este cea care scoate în evidență anumite caracteristici de design interior ale locuinței tale sau anumite particularități arhitecturale. Spre exemplu, poți folosi în acest scop spoturi cu halogen și veioze de masă. O idee bună ar fi direcționarea unei surse de lumină către o operă de artă, precum un tablou, care să devină punctul de atracție al privirilor în încăperea în care este amplasat.

3 Lumina de lucru

Lumina de lucru este foarte importantă, în special pentru utilitatea practică pe care o are. Spre exemplu, poți atârna deasupra mesei din bucătărie o mică lustră care să lumineze suprafața acesteia. Lângă fotoliul din living unde obișnuiești să citești poți așeza o veioză cu picior, care să-ți lumineze paginile cărții. O lampă de birou este la fel de importantă, iar toate aceste accesorii de iluminat pot face o atmosferă foarte intimă, plăcută și primitoare în locuința ta.

(P) Articol realizat împreună cu retroboutique.ro

Foto: shutterstock.com/Sean Pavone

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply