Callistemonul pretinde locuri luminoase în tot cursul anului

0

Dragii mei prieteni,
Vă scriu din aceeași dragoste ca și până acum și doresc să vă împărtășesc câteva sfaturi utile despre o plantă care ocupă un loc cu totul special în inima mea: callistemon.
Floarea de callistemon seamănă foarte mult cu o perie de spălat sticle din mătase roșie strălucitoare, cu puncte aurii în vârf. De fapt sute de stamine așezate în raze (lungi de 3-4 cm), la extremitățile lăstarilor tineri, formează o inflorescență clindrică, lungă de 10-15 cm. Vă trimit o fotografie cu această plantă minunată care să vă încânte viața de zi cu zi. În limba greacă cuvântul „Kallos“ înseamnă „frumusețe“, iar „stemon“ înseamnă „stamină“. Acest arbust își are originea în Australia.
Există mai multe varietăți. C. citrinus este un arbust înalt de 10-12 cm, cu frunze persistente, pieloase, înguste și ascuțite, de culoare verde cenușiu. Frunzele tinere sunt ușor arămii. În condiții de cameră, planta atinge circa 90-100 cm înălțime. În cursul verii formează spice florale cilindrice ce seamănă uimitor de mult cu o perie pentru spălat sticle. Florile acestei specii sunt lipsite de petale, dar prezintă numeroase stamine roșii cu vârful galben, lungi, strălucitoare. Inflorescența se termină cu un buchet discret de frunze.
Callistemon este o plantă foarte decorativă și poate constitui o excelentă alegere atunci când se dorește un element de „noutate“ în ansamblul florilor de cameră. Varietatea splendens are ramurile frumos arcuite, frunzele mai late și cu miros de lămâie, sunt roșii-arămii când sunt tinere, apoi gri-verzui. Florile apar la începutul verii și sunt colorate roșu viu.
C. rigidus are aspectul de tufă cu ramuri ușor arcuite. Frunzele sunt lungi, persistente, înguste și ascuțite, colorate, verde închis. Florile de culoare roșu intens încep să apară spre sfârșitul primăverii, începutul verii.
Această splendidă plantă înflorește vara. Iarna trece printr-un repaus, în condiții de cameră răcoroasă și luminoasă, fără să-și piardă frunzele. Necesită căldură moderată vara și minimum 7 grade Celsius iarna. Se amplasează într-un loc cât mai luminos. Umbra este necesară numai când soarele este foarte fierbinte. Din primăvară până toamna se udă abundent și regulat. Udarea se reduce mult pe perioada iernii (pământul se menține aproape uscat). Nu este necesară pulverizarea plantei cu apă. Substratul de cultură se alcătuiește din pământ de grădină, pământ de cultură și nisip. Pe toată perioada primăvară-toamnă îi asigur câte o doză de îngrășământ lichid săptămânal (un căpăcel de Vitaflora la 2 litri apă de fântână sau ploaie).
Ghiveciul l-am schimbat anual în funcție de dezvoltarea plantei, iar pe fundul vasului am pus nisip grosier și pietriș pentru că nu suportă umezeala stătută, altfel îi cad frunzele, iar în zilele de caniculă pe timpul verii îi pulverizez frunzele, dar numai dimineața și seara. Această plantă superbă se înmulțește  la fel de bine prin butași numai vara după înflorire, în pământ umed, la 16-18 grade Celsius, acoperit cu o sticlă de plastic cu dopul în sus în penumbră; și prin semințe.
Semănatul se face superficial, tot primăvara. Pentru siguranța prinderii butașilor folosiți substanțe rizogene Radistim pe care le găsiți în farmaciile fitosanitare..
Marin Buibaș, loc. Tinca, jud. Bihor

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply