Cum îngrijești iarna planta carnivoră Nepenthes

0

Dragi prieteni,
Vă prezint și eu trei plante îndrăgite și ceva mai puțin întâlnite: nolina (Beaucarnea), bambusul cu noroc și nepenthes („cofița“).

Nepenthes

Face parte din categoria plantelor numite impropriu carnivore, ele fiind de fapt insectivore.
Farmecul său constă în frunzele alungite, verzi până la galben verzui, care-și prelungesc nervura principală peste limbul frunzei, într-un fel de cârcel, care se termină printr-o urnă capcană. În fundul urnei se află un lichid digestiv. Odată prinsă, insecta nu mai are scăpare, căci gura urnei are un guler neted, lucios, care le atrage și care are rolul unui „tobogan“ pentru insectele care cad în ea. Datorită acestor prelungiri, cu forme atât de expresive, plantei i se mai spune „cofița“.
„Cofița“ iubește mult lumina, dar trebuie ferită de razele directe ale sorelui. Se simte excelent în bucătărie, unde temperatura este de aproximativ 22-24 grade Celsius și are umiditatea dorită.
Nu are perioadă de repaus. Se fertilizează în perioada martie-octombrie cu un îngrășământ lichid din 10 în 10 zile. Frunzele se pulverizează regulat cu apă de ploaie, dacă se poate. Se udă la 2-3 zile în perioada martie-octombrie, menținând substratul umed în permanență, cu apă de ploaie sau de izvor. Temperatura apei trebuie să fie cel puțin egală cu cea a încăperii în care se află planta. Dacă iarna se păstrează planta la o temperatură sub 10 grade Celsius, substratul se lasă să se usuce ușor.
Se înmulțește prin butași de tulpină, în spațiu umed și închis, la cald (25-26 grade Celsius).
Poate fi atacată de coșenile. În acest caz se curăță cu o cârpă îmbibată în apă cu săpun. Planta nu tolerează insecticidele sub nici o formă (spray-uri sau uleiuri).

nolina, beaucarnea, poney tail
Foto: pixabay.com

Nolina (Beaucarnea)

Aparține familiei gigliacee,  aceeași cu a speciilor de aloe, și este interesantă pentru tulpina sa groasă, de la care i se trage  și supranumele de „picior de elefant“, loc unde-și stochează apă pentru iarnă.
Originară din regiunile deșertice ale Mexicului, este o plantă care pretinde temperaturi blânde, în special în timpul iernii. Dacă nolina a ajuns la dimensiuni care necesită schimbarea ghiveciului, această operație se face în aprilie, cu atenție, fără a-i strica rădăcinile. Îi plac locurile foarte luminoase. Din primăvară până în toamnă se fertilizează cu un îngrășământ pentru cactacee.
Toamna și iarna se suspendă udarea și se păstrează la o temperatură de 10 grade Celsius. Totuși, dacă temperatura este mai mare de 15 grade Celsius se udă în continuare, lăsând pământul să se usuce între două udări.
Ideal este să i se asigure o perioadă de repaus. Trebuie ferită de curenții de aer rece și odată găsit locul potrivit, nu mai trebuie mutată.
Se înmulțește prin mlădițe-le care se formează lateral pe tulpină (rar!) și care se pun la înrădăcinat într-un amestec de pământ și nisip.
Este o plantă rezistentă, iar exemplarele vârstnice sunt cotate ca fiind prețioase. Poate fi atacată de coșenila făinoasă (se îndepărtează praful alb cu o pensulă înmuiată în acool denaturat – diluat cu apă) și de pisici, care adoră frunzele nolinei (din acest motiv planta mea iernează la școală!)

bambus norocos
Foto: pixabay.com

Lucky Bamboo sau bambusul cu noroc

Este de fapt o dracaena: Dracaena sanderiana, plantă foarte ușor de îngrijit și foarte modernă. Este foarte importantă pentru Feng-Shui. Potrivit unei legende asiatice, acești bambuși oferiți sau primiți în dar aduc noroc.
Eu i-am pus în pământ și mugurii nu au întârziat să se deschidă. Mențin pământul umed în permanență și stropesc frunzele periodic. Le place lumina.
Pot fi păstați în apă, între pietricele sau cristale hidratante sau într-un burete pentru flori. În acest caz, se scot săptămânal, se schimbă apa, iar lunar se spală și pietricelele, buretele și frunzele.
În ultimul timp, bambușii cu noroc tind să înlocuiască buchetele de flori, fiind căutați pentru că rezistă foarte mult. Se oferă „la fir“ sau în aranjamente.
 
Pentru cei începători,  menționez că numai când plantele de apartament își reiau activitatea vegetală (majoritatea trecând iarna prin repaus), pământul se poate schimba.
În cursul sezonului rece se sistează sau se reduce, după caz, administrarea fertilizanților. Excepție fac doar speciile care înfloresc iarna. Schimbarea ghivecelor se amână și ea până în primăvară, la fel ca și înmulțirea prin butași a plantelor.
Tuturor celor care trudesc pentru ca Practic să apară la timp, tuturor colaboratorilor și cititorilor și prietenilor dragi făcuți grație acestei reviste, le doresc o iarnă fumoasă.
Mihaela Giurgiu, Lăpuș, jud. Maramureș

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply