Rustic, natural, tradițional (II)

0

Prima parte a articolului o găsești aici!
Dorindu-și o casă de vacanță, soții Ivănuș au achiziționat în anul 2005 clădirea, aflată atunci într-o puternică stare de degradare, fiind însă foarte încântați de terenul din jur.

pensiune Casa cu roti
Foto: Cristi Niculescu

Inițial, cei doi și-au dorit să rămână în Timișoara, acolo unde își finalizaseră studiile superioare. Soarta a făcut însă ca ei să ajungă în Oravița pentru a gestiona o afacere de familie, mai exact un magazin alimentar.
Sibian de origine, Marius este licențiat în Turism, lucrarea sa de diplomă având tema „Valorificarea patrimoniului turistic din județul Caraș Severin”. Lucrând la această teză a putut să identifice trei zone cu potențial turistic ridicat: Băile Herculane, Văiug – Semenic – Trei Ape și zona Sasca. Observând dezvoltarea permanentă a turismului în zonă, gazdele noastre s-au gândit să transforme proprietatea nou achiziționată într-o mică pensiune, în stil tradițional, folosind materiale naturale. Așa au gândit un proiect care includea construcția unor căsuțe din lemn. „Când am început să construim, în plină criză economică, materialele erau foarte scumpe. Așa am ales să lucrăm cu lemn, care era mai ieftin și avea un aspect natural, rustic. Un an de zile am stat pe internet să caut constructori” recunoaște Marius.
Într-un final, au reușit să găsească la Anina o echipă de meșteri din Kosovo, stabiliți în România, care mai ridicaseră o cabană la ieșirea din Oravița. Au bătut palma, iar aceștia au construit cele patru căsuțe și sala de mese, folosind lemn de pin, adus din Maramureș. „Pe mine m-a interesat să lucreze foarte bine lemnul. Dacă nu este bine uscat, lemnul se retrage cu timpul și pot fi spații de o palmă la îmbinări.” explică Marius Ivănuș. Întreg ansamblul a fost ridicat în doar șase luni, însă amenajările interioare și restul detaliilor au mai durat încă vreo doi ani de zile. Clădirea inițială

pensiune Casa cu roti
Foto: Cristi Niculescu

aflată pe proprietate a fost complet restaurată și transformată într-un apartament cu trei camere, ce ocupă o suprafață de 150 mp.
Denumirea Casa cu Roți, are, de fapt, legătură cu ultimul locatar al casei, un bătrân meșter olar, ce purta porecla „Pălărie Roată”. Concluzia ce apare pe site-ul www.casacuroti-cheilenerei.ro demonstrează ospitalitatea cu care vizitatorii sunt întâmpinați aici, „pensiunea fiind amenajată în stil rustic, tematic, încercând să aducă aminte turiștilor de vechile meșteșuguri țărănești, oferind cazare și masă, fiind ideală pentru familiile cu copii, precum și pentru persoanele dornice să exploreze locuri unice prin sălbăticia lor”.
Foto și text: Cristi Niculescu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply