10 sfaturi pentru a profita la maximum de spațiile mici și nefolosite din casă

0

Dacă stai într-o garsonieră sau într-un apartament de mici dimensiuni înseamnă că știi deja că spațiul este mereu o problemă. Hainele, cărțile, lucrurile preferate, toate ocupă loc și, dacă nu sunt organizate inteligent, o să-ți dea mari bătăi de cap atunci când vrei să faci ordine.

Câteva trucuri și un strop de creativitate atunci când gândești așezarea din casă pot, însă, să te scape de grija spațiului care, folosit eficient, îți va transforma căminul în unul cu adevărat confortabil.

  1. Alege mobilă care se poate folosi în mai multe feluri

Când ai de aranjat un spațiu nu foarte generos, trebuie sa dai dovadă de creativitate şi să profiți de piesele de mobilier multifuncționale. Fie că vorbim despre astfel de canapele extensibile care se pot utiliza și ca pat, de măsuțe pe roți care se pot muta din loc în loc după dorință sau de colțare care se potrivesc în spațiile strâmte, toate te ajută să profiți la maximum de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

  1. Culorile deschise sunt ideale pentru zugrăvirea pereților

Culorile deschise (sau albul) măresc optic spațiul și vor da camerei un aer luminos, confortabil și plăcut ochiului. E drept că mulți se sperie de ideea de a folosi alb sau nuanțe pastel pentru pereți, de teamă că se por murdări ușor, dar dacă alegi o vopsea lavabilă care îți permite să cureți diversele urme repede, acest aspect nu mai e o problemă atât de mare.

  1. Sticla și oglinzile, aliații spațiilor mici

Etajerele de sticlă sau oglinzile te vor ajuta să dai locuinței impresia de spațiu aerisit. Blaturile din sticlă nu ocupa la fel de mult spațiu ca cele din lemn, iar oglinzile (mai ales dacă le așezi într-un loc luminos) vor creea prin reflexia lor iluzia că spațiul camerei e mai mare decât în realitate.

  1. Alege draperii și perdele de culoare deschisă

Evită culorile închise și materialele groase atunci când alegi perdelele și draperiile. Astfel, cantitatea de lumină care va invada casa va fi mai mare, așa că întreg spațiul va părea mai aerisit. Iar în combinație cu mobilă și pereți în culori deschise, camera o să se transforme în una plăcută și primitoare.

  1. Creează spații de depozitare „ascunse”

Încearcă să alegi mobilă care are picioare înalte sau pe care o poți suspenda. Asta îți va permite să stochezi diverse lucruri dedesubt sau deasupra fără ca ele să arate urât. Dacă optezi și pentru o serie de cutii potrivite, totul va părea doar un design chic, nicidecum o soluție de stocare din lipsă de spațiu.

  1. Folosește inteligent dulapul de haine

Încearcă să „rotești” hainele în funcție de anotimp. Cu alte cuvinte, atunci când e vară, pune hainele de iarnă în partea din spate a rafturilor. Oricum nu le vei folosi timp de câteva luni și ai mai multă nevoie de acces ușor la tricouri și alte articole de îmbrăcăminte ușoare, decât la pulovere și pantaloni lungi. Astfel, spațiul unui raft are un dublu rol de stocare și te va ajuta să economisești spațiu.

  1. Încearcă varianta unui televizor pus pe perete

În comerț se găsește o gamă variată de soluții și suporturi pentru a-ți fixa în perete televizorul. Pe lângă faptul că asta înseamnă că îl poți pune oriunde în casă, indiferent dacă acolo există sau nu o etajeră TV, te va ajuta să eliberezi spațiul și să dai încăperii o notă modernă.

  1. Personalizează-ți spațiul cu elemente colorate

Tablourile în culori vii vor aduce un plus de veselie și te vor ajuta să decorezi pereții fără prea mult efort. Dacă nu vrei să folosești cuie pentru a crea suporturi, poți oricând să alegi alte variante. La fel, obiectele și micile accesorii colorate vor sparge monotonia și vor face spațiul mai interesant, fără să fie nevoie de mult loc pentru asta.

  1. Scapă de lucrurile inutile

Când ai la dispoziție un spațiu mic e necesar să acorzi mai multă atenție selecției lucrurilor pe care le păstrezi sau le arunci. Cu toții avem haine sau obiecte pe care le folosim rar sau deloc, dar le păstrăm mai mult din inerție decât din nevoie. O privire mai atentă în garderobă sau prin casă te-ar putea ajuta să mai obții puțin loc căruia să îi dai o întrebuințare mai utilă decât cea actuală.

  1. Păstrează ordinea

Oricât de inteligent ai compartimentat spațiul, oricât de bine ai ales soluțiile de stocare, dacă nu păstrezi ordinea, totul o să pară mereu nelalocul lui. Pune la loc obiectele odată ce le folosești, împăturește hainele atunci când le bagi în dulap și ai grijă ca accesoriile să stea mereu la locul lor ca să nu te încurce. Nu e mereu ușor, mai ales dimineața când te grăbești către birou, dar cu siguranță o să te ajute să te simți mai bine să lași totul ordonat pentru când te întorci de la serviciu.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply