10 greseli de gradinarit

0

Se considera ca acestea sunt cele mai frecvente si cele mai comune greseli de gradinarit. Intr-un fel sau altul le-am comis noi toti cei care ne-am ocupat de gradinarit. Cele mai multe vin din lipsa de experienta sau din dorinta de a face plantele sa creasca mai repede.

planting-780736_960_720

1. Udatul excesiv – mai multa apa nu inseamna ca plantele se simt mai bine, dimpotriva. Invata nevoile fiecarei plante si nu uda nimic din gradina zilnic. Cel mai bine gradina si plantele s euda cand solul este usact la suprafata, ideal la fiecare doua-trei zile.

2. Plante exotice – dau intr-adevar un aspect deosebit gradinii tale si capteaza admiratia tuturor musafirilor, dar intereseaza-te mai intai daca lor le priesc solul si conditiile din gradina ta. Uneori acestea pornesc viguros in vegetatie, dar se ofilesc cand iti este lumea mai draga. Oricum pentru toate acestea, iarna este o mare incercare pe care doar putine o depasesc.
 
3. Climat nepotrivit – in functie de conditiile de clima, trebuie sa stii cand trebuie plantata fiecare floare in curtea casei tale.
4. Fertilizare in exces – la fel ca si in cazul apei, fertilizarea solului trebuie facuta cu atentie, in functie de nevoile fiecarei plante.
5. Plante invazive – atunci cand te informezi despre ceea ce vrei sa plantezi in curte, afla si pe ce suprafata se va intinde la maturitate planta, pentru a nu avea surprize. Unele plante pot sa creasca mai mult decat spatiul alocat, de aceea e bine sa stii dinainte.
 
6. Obsesia plantarii – nu trebuie sa devina o obsesie fiecare noua planta de care auzi si sa iti propui sa o ai in gradina sau in ghiveciul tau. E costisitor, solicita mult timp de ingrijit, dar si mult spatiu.
 7. Distrugerea insectelor – nu toate insectele din gradina sunt daunatoare, asa ca trebuie sa stii care sunt cele ce fac bine plantelor tale. Unele insecte mai mari le mananca pe cele mici si distrugatoare de pilda.
8. Aglomerare – nu supra-aglomera gradina, pentru ca plantele au nevoie de aer si spatiu, la fel si lumina. Chiar daca pare greu de crezut, si plantele pot fi stresate, iar inghesuirea lor poate fi un motiv.
9. Neglijarea buruienilor – nu uita sa plivesti buruienile si ierburile dintre flori, fie ca alegi sa folosesti doar o manusa sau mai multe ustensile.
10. Seminte noi in sol vechi – doar daca adaugi un strat de pamant peste buruienile vechi nu inseamna ca acestea nu vor gasi calea spre suprafata. Ai grija sa le scoti cu tot cu radacina si sa fertilizezi solul din nou inainte de a planta o alta floare.
Sursa foto: pixabay

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply