Turcia: calatorie spre plaja testoaselor

0

Stațiunile de pe litoralul turcesc, îndrăgite pentru clima plăcută și pentru culoarea superbă a apei, sunt și baze de plecare spre multe locuri interesante din jurul lor. Aproape de orășelul Dalyan, din sud-vestul Turciei, un astfel de loc este plaja Iztuzu – sau plaja țestoaselor.

La plaja Iztuzu se poate ajunge din mai multe stațiuni de pe litoralul zonei, ca Bodrum, Marmaris, Fethiye, Kemer… Excursia poate fi inclusă (ca opțională, de regulă) în programul unor vacanțe organizate sau făcută pe cont propriu. Noi am mers cu autocarul din Antalya până la Dalyan, de unde, cu o ambarcațiune, am străbătut delta fără grabă, numai bine pentru a putea privi în jur și fotografia pe îndelete. Frumusețea naturală a zonei, cu canale de apă care șerpuiesc printre dealuri împădurite sau cu pereți stâncoși, este remarcabilă.

Atracția principală sunt mormintele liciene săpate în stâncă, specifice regiunii istorice Licia, din Asia Mică. Pe canale cu stuf, cu ochii la păsările de apă și la mormintele săpate în piatră, am ajuns la destinație. Ne-am oprit lângă o barcă, pentru a vedea broaștele sărind după crabii aruncați din ea. Erau o momeală pentru broaște, dar și pentru turiști, doritorii putând să-și comande crabi pentru întoarcerea de pe plajă.

turcia morminte liciene
Foto: Flori Lixăndroiu

 

Broaștele Caretta Caretta

Plaja este renumită datorită acestor țestoase mari, cu fălci puternice, care pot sfărâma cu ușurință crabii, dar care sunt înduioșător de mici și de neajutorate când își încep aici drumul în viață. Imediat ce scot capul și reușesc să iasă la suprafața nisipului din cuiburile cu ouă depuse de mamele lor, se grăbesc să ajungă la marea a cărei apă este pentru ele viața. Nu am văzut acest spectacol pe viu, ci doar într-un film. Vizionarea lui m-a făcut să mă bucur și mai mult că broscuțele au câștigat plaja în competiția cu oamenii.

 

broaste testoase caretta caretta
Foto: Flori Lixăndroiu

 

Articol adaptat din revista Casa lux – mai 2015

Autor: Flori Lixăndroiu

 

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply