Trucuri pentru iluminatul eficient al locuinței (I)

0

Iluminatul este foarte important pentru starea de bine. Universul în care trăim este alcătuit din culoare conferită de lumină, însușire cosmică prezentă în orice moment al activității. Întunericul desființează culoarea, iar pentru a o aduce în case și a o folosi eficient trebuie să o cunoaștem și să o înțelegem. Așadar iată câteva trucuri pentru iluminatul eficient.
Încerc să răspund în rândurile următoare la o problemă importantă și destul de dificilă, cea a iluminatului artificial al locuinței, care trebuie să corespundă unor nevoi multiple și complexe.
În casele românilor din zilele noastre, se merge fie pe soluția tradițională, depășită, cu o singură lampă atârnată în centrul plafonului, fie pe aceea care transformă locuința într-o „orgă de lumini“ ca o expoziție. În timp ce prima soluție este insuficientă, colțurile încăperilor rămânând întunecate, și de exemplu cineva care citește va resimți lipsa de lumină, în timp ce la centrul încăperii lumina se va risipi inutil, dimpotrivă a doua soluție, prin exces de lumină, va obosi ochii și va duce și la o risipă de energie.
Soluția cea mai bună este de a găsi un echilibru între discreție și eficacitate: nici exagerat cu economia, dar nici cu iluminatul orbitor.

iluminatul

Câteva recomandări:

  • Poarta de intrare a locuinței, holul, câștigă dacă este luminat indirect; dacă plafonul este și alb, razele sunt proiectate în plafon, ambientul este delicat, egal, fără să fie precizate limitele încăperii.
  • Pentru bucătării este indicat un iluminat general din plafon, iar în locurile unde se curăță, se taie, se spală, se gătește, ai nevoie de alte puncte luminoase speciale, amplasate sub dulapurile suspendate, la hotă etc.
  • În dormitor se recomandă o lumină generală, discretă,  neapărat plasată în centru, și surse pentru citit, situate la paturi, la masa de toaletă, la dulapuri, pe interior cu aprindere la deschiderea ușilor.
  • Camera de zi, de asemnea, va fi ambientată cu o lumină generală și puncte luminoase speciale, separate, pentru fiecare funcție, realizate prin aplice, lămpi reflectorizante sau lampadare.

Caută și a doua parte a articolului!
Text: proiectant Iordana Vasile, Buzău

Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply