Tablourile, lecție de stil pentru casă

0

Decorarea unui apartament nu este terminată dacă pereții încăperilor sunt lăsați goi, fără tablouri. Ca să dăm mai multă viață ansamblului, să accentuăm stilul ales, bine este să alegeți și câteva tablouri. Din păcate însă, tablourile nu suportă mediocritatea sau o prezentare defectuoasă. Ele dau personalitate unei camere și o echilibrează stilistic.

Decorezi cu tablouri pentru că:

  •  o suprafață mai mare de perete gol creează un dezechilibru în armonia încăperii;
  • prezența tablourilor repartizează atenția în diferite puncte ale încăperii;
  • culorile tablourilor, alese cu abilitate, pun în valoare tonurile dominante ale camerei.

Alegerea tablourilor depinde de gustul, de preferințele și de bugetul fiecăruia dintre noi. În orice caz, nu trebuie să uităm că în interioarele moderne, luminoase, aerisite, nu-și au locul decât uleiuri, acuarele, desene, litografii sau 1-2 fotografii de calitate. Fotografiile de la nunți, din excursii, portretele bunicilor sau tabloul absolvenților nu mai au ce căuta pe pereți. Ele se păstrează în albume și se prezintă, atunci când se ivește o ocazie anume.

Când nu avem posibilitatea să achiziționăm un tablou de valoare, bine e să întrebuințăm reproduceri de foarte bună calitate, după pictori români și străini, până în momentul în care vom putea găsi o pictură care să ne convină și să ne satisfacă din toate punctele de vedere. Poți alege și reproducerile după mari maeștri ai picturii clasice și moderne, care se găsesc în librării, gata înrămate.

Tablou cu scoici, nostalgie de vară – VIDEO

Tablouri pe pereti. Idei si solutii

Un tablou așezat pe un perete trebuie să fie într-o strânsă corespondență cu restul mobilei sau al obiectelor înconjurătoare. Nu se va așeza chiar în centrul unui perete, ci în dreptul unei mobile sau pe un spațiu care cere să fie decorat. Centrul tabloului se va afla la înălțimea privirii. De asemenea, este foarte important felul în care se vede tabloul, deci unghiul sub care cade lumina pe el. Dacă pictura e pe același perete cu fereastra, în timpul zilei ea nu se va vedea bine. Dacă se află pe peretele din fața geamului, lumina va cădea direct pe ea, dând reflexe prea puternice. Când lumina cade tangențial, se vor observa umbre făcute de cel mai mic relief al vopselei lăsate pe penel. Deci, locul favorabil pentru un tablou se va alege ținând seama de faptul că cel mai bine este ca sursa de lumină să fie situată într-un unghi de 45 grade față de pictură. Pentru a pune în valoare tablourile deosebite, le poți monta deasupra o lampă special pentru ele.

Tablouri din hârtie cu tehnica quilling

Fundalul perfect pentru tablouri

Cum le expui corect

Picturile în ulei nu se vor ține sub sticlă. Sticla are un rol protector, dar picturile în ulei nu au nevoie de acest gen de protecție, pentru că nici praful, nici lumina nu le degradează. Moda ramelor foarte bogate, aproape opere de artă în sine, a apus. În prezent se pune accentul pe pictură, pe conținutul tabloului. O ramă simplă, în culoarea naturală a lemnului sau o ramă îngustă, aurită este foarte potrivită. Geamul protector este obligatoriu pentru acuarele, pasteluri, gravuri care se pot degrada, se pot păta foarte ușor, curățirea lor fiind aproape imposibilă.

Întreținerea picturilor în ulei este destul de ușoară. Ele pot fi șterse de praf cu o cârpă moale, uscată, iar dacă sunt înnegrite, se pot curăța astfel: se ia un cartof crud, se taie pe jumătate și se freacă ușor cu el pânza, până când el începe să se înnegrească. Se înlătură suprafața murdară și se continuă curățarea, apoi se șterge tabloul cu o cârpă uscată. Dacă pictura este mai degradată, prezintă fisuri sau chiar este ruptă, este cazul să te adresezi unui specialist. Succes!

 

Text: Ioana Preda

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply