Stil neoromânesc în armonie cu designul retro

0

Stil neoromânesc în armonie cu designul retro – Transformarea unei construcții aparent banale într-o locuință stilată și confortabilă a necesitat un proiect amplu, pe care designerul și cineastul Eugen Ciocan l-a creionat cu multă imaginație, cu un simț artistic educat în timp și cu o eleganță specifică spiritelor cultivate.

Eugen-Ciocan-

Eugen Ciocan, cineast și designer, Tel.: 0726.694.005, E-mail: eugen.ciocan@gmail.com

A fost o adevărată provocare să transform radical lookul acestei case. M-am inspirat din interioarele nobilimii românești din secolele trecute. Am adaptat elemente de decor și chiar și materiale – tocmai pentru a da autenticitate proiectului.

Nimic nu pare imposibil atunci când îl asculți pe designerul și cineastul Eugen Ciocan povestind despre un proiect de amenajare. Vorbele sale nu sunt doar trimiteri motivaționale către un nou proiect sau către o nouă colaborare, ci sunt rezultatul unor experiențe reușite, dovedite în timp.

living-1

Acest fapt îi dă curajul să se îndrepte către lucrări complicate, pe care alți designeri sau arhitecți le-au ocolit din cauza avalanșei de probleme stilistice sau tehnice. Faptul că este un fin cunoscător al artei, nu doar al laturii vizuale a acesteia, îi permite diverse abordări, pe care le adaptează inteligent la necesitățile spațiului și la exigențele proprietarilor. Pentru Eugen Ciocan, atmosfera este un factor primordial într-un proiect. Practic, el pune pe planșă o idee, pe care o conturează în culorile potrivite și o îmbogățește vizual cu detalii armonioase. După ce tabloul a căpătat consistența vizuală perfectă, designerul caută soluțiile tehnice care să facă posibilă realizarea întregului demers estetic.

living-2
Draperiile sunt realizate pe comandă, la Grafit Maison Design. Elementul grafic a fost desenat special pentru acest spațiu de Eugen Ciocan. Perdelele franțuzești sunt din in și bumbac, brodate și costă 1.000 lei/set două piese, la Interioare Frumoase.

Traiectoria către succesul final a fost urmărită pas cu pas și în cazul acestei vile impunătoare. La recomandarea unor prieteni, gazdele noastre au hotărât să colaboreze cu Eugen Ciocan, deoarece au fost convinși că dintr-o clădire obișnuită va obține o casă cu personalitate, care să corespundă exigențelor lor estetice.

bucatarie-1

Culoarea și textura mobilierului sunt rezultatul unui experiment estetic inițiat de Eugen Ciocan și agreat pe deplin de gazdele noastre.

Pentru a face posibil acest lucru, Eugen Ciocan a încercat să afle cât mai multe despre tabieturile celor doi soți, despre aspirațiile lor, despre modul cum le place să-și întâmpine oaspeții sau cum vor să se relaxeze. Detaliile primite de la ei au fost esențiale, iar prima dovadă a reprezentat-o apariția piscinei acoperite, construită în continuarea casei.

buvatarie-2

Mobilierul de bucătărie este din lemn de frasin și a fost realizat, pe comandă, la Delta Studio după schițele designerului.

Este o zonă în care imaginația și talentul designerului au excelat în mod evident, deoarece Eugen Ciocan a demonstrat că un spațiu cu o destinație contemporană (spa, relaxare și hobby) poate fi tratat arhitectural și decorativ într-o manieră pur românească – fără ca rezultatul să fie exagerat sau nepotrivit.

piscina-1

Spațiul amplu al piscinei acoperite a făcut posibilă crearea mai multor zone de relaxare și spa.

Nu a avut surse de inspirație în acest sens; de altfel, de-a lungul carierei mele am văzut multe locuințe, însă o astfel de piscină cu un decor atât de rafinat cu siguranță nu am întâlnit. Practic, zona a căpătat consistență pas cu pas. Ceea ce este extrem de meritoriu aici, și de altfel în întreaga casă, este maniera prin care designerul a reușit să plaseze dotările de ultimă oră astfel încât să nu fie vizibile sau să distorsioneze armonia întregului ambient.

piscina-2Pentru a da o notă cât mai autentică decorului cu trimiteri neoromânești, designerul a ales să aducă în cadru piloni decorativi din ciment și ipsos patinat, realizați de firma Fast Decor. Atmosfera medievală a căpătat strălucire datorită făcliilor stilizate, care sunt, de fapt, aplice din lemn și metal susținute de elemente decorative sculptate. Acestea din urmă costă 900 lei/buc., la Interioare Frumoase.

În plus, am remarcat o atenție mărită pentru detaliu: fiecare element a fost atent ales și coordonat cu restul pieselor, fie că vorbim de mobilier realizat pe comandă sau de obiecte achiziționate din magazinele de artă. Pentru Eugen Ciocan, fie-care proiect constituie o explorare particulară a frumosului, în cele mai variate aspecte ale sale.

baie-1

Inspirat de elementele grafice portugheze, Eugen Ciocan a apelat la un artificiu decorativ ingenios. La Leroy Merlin a găsit plăci ceramice frumos ornamentate, pe care le-a tăiat și combinat în modele șic.

Iar imaginea finală este rodul unei corelări exemplare între toate elementele existente, de regulă, în orice amenajare. Rafinamentul este dovada reușitei lui! 

baie-2Text: Mariana Nicolae, Foto: Sorin Iacob

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply