Secrete de grădinar. Ce ai de făcut pentru a crea un paradis verde la tine în curte

0

gazon gradinaÎngrijirea grădinii nu trebuie să fie obositoare și consumatoare de timp. Dacă pui în aplicare câteva secrete, vei observa că grădina ta va arăta ca o adevărată oază plină cu verdeață, fără prea mult efort și fără chimicale. Iată ce ai de făcut:

Sfaturi utile pentru gazon

Dintr-o grădină frumoasa nu trebuie să lipsească gazonul. Covorul verde și moale format din fire de iarbă dă un aspect feeric oricărei grădini și trebuie îngrijit ca atare. Trebuie să știi să gazonul nu necesită foarte multă atenție, însă puținele lucruri pe care trebuie să le faci pentru el, trebuie să le faci ca la carte.

În ceea ce privește uneltele, nu îți trebuie decât o astfel de mașină de tuns iarba, care, așa cum bine observi, nici nu te va costa foarte mult. Pentru a avea un gazon sănătos, de un verde crud și proaspăt, trebuie să-l tunzi cam o dată pe săptămână în timpul primăverii și al toamnei și o dată la două săptămâni vara, când ritmul său de creștere scade. Regula cea mai importantă este să nu lași firele de iarbă să crească mai mult de 10 cm, iar când le tunzi să setezi mașina la 3-4 cm.

Tunderea periodică a gazonului îl va îndesi și va elimina buruienile, așa că este cel mai important lucru de care trebuie să ții cont când vine vorba despre îngrijirea lui. Gazonul se udă de obicei seara, iar în ceea ce privește frecvența, ține cont că trebuie udat o dată la fiecare 2-3 zile în zilele cu ploaie puțină și în fiecare zi în perioadele foarte secetoase.

Fără dăunători, prin soluții naturale

Una dintre cele mai dese probleme a multor grădinari amatori o reprezintă insectele dăunătoare, care lasă în urma lor un aspect dezolant. Nu e nevoie să cumperi soluții chimice și scumpe din magazine, poți să realizezi singur, acasă, câteva pesticide naturale.

Afidele și păianjenii vor ocoli plantele din grădina ta dacă le stropești cu un pesticid din foi de ceapă. Pune mai multe foi de ceapă într-un borcan (sau o găleată, în funcție de suprafața grădinii), adaugă apă caldă deasupra și lasă amestecul la soare pentru 2-3 zile. Stropește plantele cu soluția rezultată și nu vei avea niciun dăunător în preajma florilor.

Un alt insecticid foarte eficace este cel din frunze de roșii. Fierbe mai multe frunze de roșii în apă,  răcește soluția și imediat pulverizează lichidul pe plante. Pentru buruieni, poți folosi clasicul oțet, pe care îl utilizezi și în bucătărie.

Îngrășăminte din ingrediente pe care le ai în casă

Un alt aspect important când vine vorba despre îngrijirea grădinii o reprezintă îngrășămintele utilizate. Plantele au nevoie de un aliat, care să le hrănească și să le ajute să se dezvolte, iar acest aliat este chiar îngrășământul. Vei găsi și în magazinele specializate un astfel de produs, însă poți să-ți faci și tu singur unul.

Pisează coajă de ou până obții un praf apoi presară-l la baza florilor sau adaugă-l în apa pe care o folosești pentru a uda grădina. Acest îngrășământ ușor de obținut poate fi utilizat cu succes și la plantele de interior.

Un alt truc al grădinarilor profesioniști este utilizarea zahărului. Pune zahăr în apa cu care uzi grădina și florile (proporția este de o lingură de zahăr la un litru de apă) și vei vedea că plantele se vor revigora imediat. Același efect de revigorare îl poți obține și dacă utilizezi zațul de la cafea. Pune-l la baza plantelor pentru a le da putere și vigoare.

Surs foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply