Reciclarea creativă, o modalitate să economisești

0

Reciclarea nu este un moft, ci o cerință obligatorie pentru a păstra cât mai mult Pământul așa cum îl știm. Iar transformarea lucrurilor de aruncat în decorațiuni interesante este la îndemâna oricui.

Pe lângă selectarea gunoiului pe categorii de materiale reciclabile (metal, carton, plastic), mai putem contribui la păstrarea naturii și refolosind diverse obiecte. Procedând astfel obținem decorațiuni deosebite cu o investiție minimă, deci merită încercat.

Idei și proiecte se găsesc pentru  orice tip de material. Din PET-uri tăiate pe verticală sau orizontală se obțin vase pentru flori, din anvelopele uzate se fac decorațiuni de grădină, taburete (se adaugă un blat de lemn) sau jardiniere. Din cutiile de plastic de la iaurt și smântână ies niște ghivece foarte drăguțe. La fel și din trunchiul unui copac uscat pe care l-ai tăiat din grădină. Dacă vrei să faci felinare, foarte bune sunt cutiile de conserve cu model perforat  (cu ajutorul cuielor bătute cu ciocanul) sau borcanele pictate sau vopsite cu șabloane.

Reciclarea creativă se aplică foarte bine la textile. Din hainele vechi care nu mai pot fi purtate se pot face peticele care se îmbină în tehnica numită quilting, rezultând perne și pături foarte simpatice. Din ciorapii desperecheați ies marionete haioase. Din fâșii de material împletite în trei și apoi cusute în spirală pe o pânză tare, astfel încât să se acopere cât mai bine suprafața, se obțin carpete deosebite. Cu cât alternezi mai inspirat culorile, cu atât va arăta mai atrăgător. O căciulă veche frumos împletită sau un coș de răchită poate să mascheze un ghiveci deteriorat. Dacă vrei un ghiveci aparte, înmoaie un prosop mare și vechi în beton și lasă-l să se usuce deasupra unui borcan. Tot în ghivece poți transforma cizme vechi, stropitoarea, un ceainic ciobit, lăzi de fructe, coșuri de răchită.

reciclarea

Dacă vrei mobilă ieftină, construiește una din paleți. Arată bine în grădină, alături de un gard sau un grătar din pietre de râu turnate într-un structură din plasă de sârmă oțelită.

Există o mulțime de idei pentru reciclare creativă, doar să cauți. Într‑un decor nonconformist, abajurul lămpii poate fi o răzătoare metalică veche, un bidon de la apă pe care ai lipit linguri de unică folosință,  o împletitură de sârmă, un tub de PVC pentru scurgere (perforat cu bormașina).

Sfat

Reciclează hârtia rulând foile pe o vergea, apoi lipind baghetele în diverse împletituri cu care poți realiza coșulețe, casete, suporturi de pahare.

Citeste si: Reciclarea, o alegere responsabilă. Câteva date importante

Foto: pixabay.com/Text: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply