Poteci și locuri de odihnă peste apă

0

Majoritatea amenajărilor acvatice se limitează la iazuri și cascade – frumoase, dar riscând să devină comune. Pentru cei care își doresc și altceva prezentăm două exemple de grădini cu o arhitectură originală, având apă în rolul principal.

Originalitatea acestei grădini vine din izolarea locului de odihnă cu un canal de apă și amenajarea ei în două planuri: cel de jos, destinat relaxării, și cel de sus, rezervat plantelor. Înălțarea e realizată cu un zid din piatră (care are și o scară de comunicare între cele două niveluri). Atmosfera de pe mica platformă ușor scufundată și ocrotită de apă este foarte relaxantă.

Apa completează fericit peisajul oricărei grădini fie cu luciul iazurilor, fie cu plantele acvatice din ele, fie cu susurul cascadelor sau al fântânilor arteziene… Toate sunt frumoase și te invită să le contempli, dar fără a interacționa cu ele. Modelele de față sunt ilustrative pentru legătura mai strânsă și foarte plăcută pe care o poți avea cu apa. Unul propune ca locul de odihnă sau de luat masa de lângă apă să fie ocrotit și izolat de plantele din jur, astfel încât proximitatea apei să fie o dominantă plăcută și odihnitoare. Celălalt te invită să faci câțiva pași peste apă, pe o potecă lată. Potecile peste apă pot fi din dale, cu pietriș, din pietre distanțate inspirat… Există și varianta unui ochi de apă cât de mic, dar care îți iese insistent în drum, obligându-te să-l ocolești. Orice variantă ai alege, apa va fi o prezență percepută mai puternic și mai plăcut.

Farmecul acestui loc de luat masa se datorează în principal prezenței apei și potecii care o traversează. Albul acesteia, în ton cu al mobilierului și în contrast cu platforma roșcată, are un efect vizual deosebit.

Articol adaptat din revista Casa lux – iulie 2016

Autor: Flori Lixăndroiu

Foto: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply