Plantați un brad în grădină, va fi bucuria fiecărui Crăciun!

0

Cine are o bucată de pământ în curte ar trebui să-şi planteze un brad pentru a-l avea an de an la sărbătoarea Crăciunului. El ar creşte odată cu copiii și ar rămâne ca o amintire neprețuită pentru aceştia.

Dacă vă propuneți achiziționarea unui brad, trebuie însă să ştiți câteva lucruri.

Bradul alb (Abies alba) este o specie indigenă care poate ajunge la o înălțime de peste 30 m. Este o specie care iubeşte umbra, dar acest brad este puțin rezistent la ger (rezistă până la -27 grade Celsius) și înghețuri târzii.

Brad în gradina
Foto: pixabay.com

Nu este pretențios la sol, totuşi preferă un teren adăpostit, cu un sol profund, cu reveneală (umezelă). Este sensibil la fum și gaze.
Bradul argintiu (Abies concolor) este deosebit de frumos cu frunzele sale de nuanță deschisă verde-albăstruie-argintie. Suportă mai bine fumul și praful de la oraș. Se comportă bine în zonele de deal și câmpie și tolerează mai bine seceta.

Bradul se plantează solidar în grădină şi mai puțin în grupuri. Dacă vreți sa fiți siguri că plantarea va fi un succes, atunci trebuie respectate câteva reguli de bază:

 • locul ales trebuie să pună în valoare frumusețea bradului, dar să nu uităm să fie la adăpost (un gard, un perete de casă îl pot proteja de vânt);
 • dacă sunteți la câmpie evitați locurile foarte însorite pentru plantarea bradului;
 • bradul pe care urmează a-l sădi să fie în balot sau în ghiveci (se cumpară de la pepinieră material autohton  sau din marile magazine) și cu o înălțime de 1 m sau mai mare (creşte încet și nu vă puteți bucura altfel prea repede de el);
 • vă sfătuiesc să întrebați când achiziționați un brad de unde provine și, dacă aveți de ales, preferați-l pe cel cultivat în România. Chiar dacă nu arată întodeauna ca în reviste, vă asigur că este mult mai bine adaptat la condițiile noastre și procentul de prindere este mult mai mare;
 • groapa să fie mai mare decât dimensiunea ghiveciului sau a balotului;
 • puneți pământ fertil pe fundul gropii (există un pământ special pentru conifere la magazinele Bricostore sau Practiker sau altele de profil ori puteți face un amestec din pământ de țelină, pământ de frunze, turbă și nisip în proporție de 3:1:1:1) și tasați-l;
 • scoateți bradul din ghiveci, așezați-l în groapă, centrați-l și urmăriți să fie perfect vertical;
 • completați pe marginile rădăcinilor cu pământ fertil urmărind ca adâncimea de plantare să nu fie mai mare decât a fost în ghiveci, tasați după care udați bine;
 • în primele zile de la plantare se recomandă zilnic pulverizarea frunzișului cu apă;
 • periodic stropiți cu îngrășământ foliar special pentru conifere (sub această denumire se găseşte în magazine);
 • iarna, dacă este zapadă, aceasta trebuie îndepărtată de pe brad cât este afânată pentru a evita deformarea, ruperea crengilor.
 • Şi încă ceva, dacă aveți câini care umblă liberi prin grădină, atenție să nu scormonească la rădăcină sau să urineze pe brad, deoarece acesta se va usca. În această situație se recomandă montarea în jurul plantei a unui schelet de lemn.

În iarna trecută multe cunoștințe de-ale mele au cumpărat brazi pentru Crăciun în ghiveci. Au ținut bradul în apartament în perioada sărbătorilor, după care l-au plantat pentru a se bucura de el și iarna următoare.

Spre nefericirea lor, bradul a murit. De ce? Ei bine, există câteva explicații de care ar trebui să țineți cont și voi, dragi prieteni, dacă vreți să achiziționați un brad de Crăciun în ghiveci.

În primul rând, atenție de unde-l luați. Există comercianți neserioşi care cumpără din pepinieră înainte de sărbători brazi cu puține rădăcini, îi pun în ghivece şi-i vând drept brazi la ghiveci (evident la un preț mare). Plantele rezistă aşa o perioadă, după care mor.
Apoi, nu trebuie uitat că bradul se simte bine la temperaturi mai scăzute decât cele din apartament. El trebuie aşezat în perioada sărbătorilor undeva pe un balcon sau o terasă neîncălzită și nu la + 20 de grade Celsius. De asemenea, are nevoie de umiditate atmosferică. După trecerea sărbătorilor, imediat trebuie plantat.

Vă sfătuiesc să plantați propriul brad în curte sau în grădinița din fața blocului.

ing. horticol Florica Ghiga, Brăila

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply