Physalis in gradina ta

0

Vezi cat de usor este sa o cultivi aceasta planta perena la tine in gradina.

Physalis este o planta perena careia i se mai spune si papalaul sau lampionul chinezesc. Prefera locuri insorite, cu soluri usoare, fertile, trebuind asigurat un drenaj bun.

Poate fi cultivata la noi in gradina, dar se extinde usor devenind invadatoare daca nu este tinuta in frau. De aceea se prefera plantarea in ghivece sau jardiniere, pentru a evita sufocarea altor plante.

Physalis la tine in gradina

1. Physalis se gaseste la supermarket la raionul de fructe exotice. Alege fructele coapte si sanatoase care se scot din invelisul protector si se desfac.

2. Semintele obtinute din fruct se curata bine de pulpa pentru a evita putrezirea. Intr-un recipient mic, umplut cu turba si elemente nutritive, se pun semintele la o adancime foarte mica, doar cat sa fie putin acoperite. Se pun la loc luminos, cu temperaturi de 20-24C.

3. Dupa doua-trei saptamani apar primele plantute cu frunzulite, care ulterior se usuca. Cand au in jur de cinci cm si doua-trei fruze adevarate, se repica in ghivece mai mari.

4. Florile albe, mici, apar in lunile de vara si sunt polenizate de albine. Dupa polenizare apar fructele invalite in niste frunze false, la inceput de culoare vernil.

5. La maturitate, fructele coapte sunt ascunse in invelisul de culoare portocaliu-roscat.

Atentie: numai Physalis peruviana are fructe comestibile, restul sunt otravitoare.
Discuta acest subiect in topicul special de pe forum.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Adriana Barar
Foto: Thinkstock.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply