Paturi rabatabile

0

Vrei mai mult spatiu in locuinta ta ? Ei bine, acest lucru se poate realiza, daca optezi mergi pe ideea paturilor rabatabile, care sunt in egala masura confortabile si functionale. Studiile arata ca problema majora in locuintele urbane este lipsa spatiului. Numai daca ne gandim ca acum un calculator este indispensabil, ca in fiecare casa exista electrocasnice si aparate noi, ca spatiile de depozitare sunt deficitare,  ne facem o imagine asupra modului in care stilul de viata modern impune noi criterii.

Citeste si: Cum cureti canapeaua de piele

In Romania, apartamentele au in general o suprafata medie de 50 mp, cu incaperi de 12 mp. Garsonierele sunt insa, fara indoiala, cel mai dificil de amenajat, datorita faptului ca toate activitatile, de la gatit la studiu sau odihna, se desfasoara intr-un singur spatiu, cu o suprafata egala cu cea a unui living generos (25-30 mp, in cazurile cele fericite).

Ce e de facut? S-au gandit la asta in primul rand producatorii de mobila, care fabrica acum ingenioase piese multifunctionale, iar printre ele variantele de paturi rabatabile sunt cele mai cautate.

Modele de paturi rabatabile

Se pot amplasa evident in dormitor, in camea copiilor, in living sau chiar in bucatarie. In general,  paturile rabatabile pot fi executate la comanda la orice dimensiune in functie de spatiul de care se dispune. Exista pe piata mai multe modele: pat rabatabil simplu si dublu vertical, pat rabatabil simplu si dublu orizontal si pat rabatabil suprapus orizontal. Cum s-ar spune: paturi rabatabile pe alese!

Citeste si: Schimba culorile din dormitor

Dimensiunile standard sunt de 90×200 cm pentru pat simplu si de 160×200 cm pentru pat dublu. Acest tip de paturi isi dovedesc utilitatea zilnica atat prin functionalitate cat si prin fiabilitate. Ele iti fac viata mai usoara si prin faptul ca sunt dotate cu un set de chingi ce ajuta la prinderea lenjeriei de noapte (pilota, perne). Astfel, daca inainte ti se parea o problema stransul patului, acum, dintr-o singura miscare patul rabatabil este gata!

Cine face paturi rabatabile si cat costa?

Din pacate sunt destul de putine firme care comercializeaza paturi rabatabile, desi vanzarile au crescut de la an la an cu circa 15- 20%, dupa spusele vanzatorilor. Preturile variaza intre 1000 – 2000 lei. Sunt firme care furnizeaza doar mecanismul – importat, sau realizat chiar la noi in tara cum ar fi Darel (www.darel.ro), Santi Comexim SRL (www.santi.ro  – piese import Italia) sau Häfele Romania (www.haefele.com).

Citeste si: Totul despre saltele

Lider in productia de paturi rabatabile este societatea Proiect Comexim Constanta (www.paturirabatabile.ro), care livreaza pe baza de comanda diferite modele complete, punand la dispozitie atat mecanismele, cat si mobilierul. Aici gasiti toate sistemele de paturi rabatabile (vertical, orizontal, supraetajat orizontal).  Mecanismele sunt realizate in Romania din profile de otel cu diferite sectiuni, dar multe dintre modele au mecanisme care sunt importate din Italia sau Germania. In general, se folosesc profile cu sectiune dreptunghiulara din tabla de otel de pana la 4 mm grosime. Amortizoarele (echilibroarele) se importa din Turcia, Germania, Italia.

Citeste si: Trei sfaturi pentru alegerea noptierei

Sistemele sunt importante?

Absolut! Fara acest sistemele de rabatare nu se poate vorbi de paturi rabatabile functionale. Mecanismele realizate exclusiv din otel dau paturilor o rezistenta ridicata, sistemele de rabatare fiind garantate de producator la un numar de 365.000 de cicluri. Intregul mecanism al patului rabatabil este compus in general din: structura cadru metalic de sustinere a saltelei – somiera, echilibroare pe gaz sau balamale cu resorturi, patru pivoti, doua axe de sustinere, doua lagare, picioare de pat rabatabil, chingi textile de prindere a saltelei si lenjeriei, suruburi, tija filetata, sigurante, distantier, coltare cu reglaj.

Un alt avantaj este reprezentat de usurinta realizarii montajului, dupa indicatiile din schita care insoteste mecanismul.

Text: Alina Draghici

Foto: Clei

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply