Simptomele și combaterea manei la castraveți

0

Castravetele este una dintre legumele nelipsite din meniurile de vară și din grădina de legume. De aceea, grădinarii se confruntă frecvent cu una dintre cele mai rapide și mai distrugătoare boli ale acestuia: mana cucurbitaceelor. 

Este o boală foarte răspândită, specifică regiunilor temperate, dar și celor tropicale. Apare atât în culturile de câmp cât și în cele mici, de grădină și seră.

Ce este și cum se propagă mana la castraveți?  

Mana (Pseudoperonospora cubensis) este o micoză ce atacă toată planta, la orice vârstă, de la tulpină până la frunze și fructe tinere. Este specifică și majorității tipurilor de pepeni, dovleci și dovlecei. Apare frecvent în perioade foarte ploioase însoțite de temperaturi blânde. Sporii de mană se dezvoltă în umezeală si căldură, apoi sunt purtați de apa de ploaie și infectează frunzele atunci când plouă.

Alte moduri de transmitere a sporilor sunt:

 • semințe contaminate;
 • vânt;
 • irigații prin aspersiune;
 • lucrări precare și neigienice de îngrijire a culturii. 

Citește și: Cum să cultivi singur plante aromatice pe balcon sau în bucătărie

Cum se manifestă?

Boala se instalează inițial pe frunze. Pe partea superioară a frunzelor se formează pete verzi gălbui încadrate în general de nervurile frunzei. În scurt timp acestea devin galbene, apoi brune, uscate și se extind odată cu evoluția bolii. Frunzele se curbează spre sol, părând arse. Pe fața inferioară a frunzelor, în zonele pătate, se dezvolta un puf vanat cenușiu – sporii.  

Dacă nu se intervine cu fungicide, de aici încolo frunzele se usucă, sporii se risipesc și boala trece mai departe la restul plantei, apoi la restul culturii, compromițând rapid întreaga recoltă. 

Lucrări de prevenție

Pentru a evita răspândirea și dezvoltarea manei trebuie realizate câteva lucrări preventive de grădinărit:

 • Culturi curate de la început 

Mana castraveților este o boală foarte rapidă și agresivă, de aceea prevenția este esențială. Aceasta pornește de la inițierea culturilor într-un sol curat, cu semințe sănătoase. Este esențială rotația culturilor – ea asigură sănătatea solului. De asemenea, se asigură sănătatea semințelor recoltate prin tratamente de dezinfecție. Se pot achiziționa si semințe deja tratate și răsaduri rezistente la mană.

 • Irigarea prin picurare

Având în vedere că una dintre cauzele principale ale apariției bolii este prezența constantă a apei pe frunze, soluția irigării la sol este salvatoare pentru culturile de castraveți. 

 • Practicarea culturilor pe spaliere 

Culturile pe spaliere sau tutori asigură o îngrijire mai ușoară și o tratare mai eficientă în caz de infecție.

 • Curățarea la timp și distrugerea resturilor vegetale contaminate

Odată ce boala a fost detectată, trebuie adunate și arse toate resturile vegetale afectate. Sporii rezista uneori și pe resturi uscate și pot redeveni viabili în condiții favorabile. Din aceleași motive este recomandată și dezinfecția uneltelor folosite la curățenie.

Tratamente preventive

Pe lângă aceste lucrări de îngrijire, în funcție de stadiul de dezvoltare al plantelor, dar și al bolii, pot fi aplicate și tratamente preventive cu fungicide: 

 • Dacă planta este încă în creștere, pot fi aplicate fungicide sistemice. Aceste substanțe sunt absorbite odată cu apa în sistemul vegetativ al plantei și o protejează integral, din interior spre exterior. Acestea blochează dezvoltarea bolii, inclusiv în stadiul incipient. 
 • Dacă planta este deja matură, pot fi aplicate și fungicide de contact. Acestea sunt substanțe ce pot fi pulverizate pe plante, acoperindu-le cu o peliculă protectoare. Fungicidele de contact sunt eficiente doar dacă precipitațiile sunt minime.
 • O variantă de fungicid natural este soluția de apă amestecată cu lapte de vacă. Această soluție este eficientă ca tratament de prevenție. În cazul în care infecția s-a instalat deja, acest tratament doar o izolează.  

În toate cazurile de tratament cu fungicid, chimic sau natural, pentru un tratament eficace este esențială respectarea dozajului și modului de aplicare indicat de producător sau specialist. Mai multe detalii despre tipurile de fungicide de aici

Mana castravetilor este o boală ușor transmisibilă și periculoasă pentru culturile de cucurbitacee. Dar, urmând recomandările de cultivare, de prevenție a bolii și sfaturile specialiștilor, vă puteți bucura de roade bogate și sănătoase de-a lungul întregului sezon.

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: piqsels

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply