Lucrări în luna iulie pentru vița de vie

0

Lucrări în luna iulie pentru vița de vie – Prin lucrările care se fac în această lună în vii se urmărește întreținerea vegetației și a solului în vederea creării condițiilor optime pentru obținerea unor struguri sănătoși și de bună calitate.

Se continuă legarea lăstarilor sau dirijarea lor printre sârmele duble. Creșterea lăstarilor fiind intensă, lucrarea trebuie executată la timp, într-o perioadă scurtă, pentru a permite executarea tratamentelor necesare, ca și a prașilelor.

După legarea lăstarilor și efecturea tratamentelor fitosanitare, lucrări prin care solul s-a tasat, se execută aratul între rânduri, apoi prașila pe rândul de viță de vie. Cu această ocazie se distrug buruienile. Neglijarea distrugerii buruienilor duce la invadarea viei de acestea, în special de cele perene care afectează creșterile anuale ale viței de vie, durata de viață a butucilor, favorizând înmulțirea golurilor.

În plantațiile pline de buruieni, atacul de boli și dăunători este mai intens, tratamentul se execută mai greu, cu consum mai mare de produse fitofarmaceutice. Pentru distrugerea buruienilor, mai ales pe rânduri, se pot utiliza erbicidele.

În perioada iunie-iulie se continuă tratamentele fitosanitare de după înflorit. Se acordă atenție deosebită tratamentelor pentru prevenirea atacului de masă. Soiurile de masă, în special sensibile la putregaiul cenușiu, cultivate pe forme joase, pe terenuri joase, trebuie protejate prin tratamente corespunzătoare combaterii acestei boli.

În viile situate pe pante, terenuri scurse, cultivate pe forme semi-înalte sau înalte, tratamentul pentru combaterea putregaiului cenușiu se face numai în cazuri excepționale.

După înflorit, dacă apare atacul de făinare, trebuie executate tratamente pentru combaterea acestor boli. Este una din etapele esențiale pentru lucrări în luna iulie pentru vița de vie.

În viile tinere, plantate în această primăvară, se execută primul copcit. Cu ajutorul unei copcitori, se desfac cu atenție mușuroaiele până sub punctul de altoire la vițele altoite sau sub nodul de sus la vițele nealtoite. Cu un briceag bine ascuțit, se taie rădăcinile pornite din altoi sau zona superioară a nodului de sus la vițele nealtoite.

Totodată se înlătură lăstarii dați din portaltoi sau din nodurile inferioare la vițele nealtoite, etapă utilă pentru vița de vie. Mușuroaiele se refac imediat cu pământ reavăn bine mărunțit. Copcitul se face cu scopul de a împuternici rădăcinile de la baza vițelor.

ing. Vlad Niculae, Izvoru-Dulce, com. Merei, jud. Buzău

Citeste si:

 

sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply