Cum pregătim vița de vie pentru iarnă

0

Vița de vie are nevoie de un regim special de îngrijire toamna, mai ales în perioada imediat următoare recoltării ciorchinilor de struguri.
Spre deosebire de alte plante care cresc în curtea și grădina ta, vița de vie are nevoie de un regim personalizat de îngrijire. Pentru că este o plantă cu rezistență mică în fața gerului, trebuie mai ales să te asiguri că este foarte bine protejată. Iar ca să duci această misiune la bun sfârșit specialiștii îți pun la dispoziție o serie de trucuri care îți vor asigura o cultură sănătoasă și bogată în anul care urmează. Iată care sunt acestea:
Cum efectuăm corect recoltarea
La acest capitol trebuie să ai în vedere mai ales că recoltele mari sau recoltarea târzie a strugurilor pun în pericol vita de vie, sensibilizând-o în fața gerului.
Momentul ideal în care poți începe recoltarea strugurilor este atunci când aceștia au ajuns la maturitate tehnologică (maturitatea tehnologică reprezintă potențialul cantitativ și calitativ al soiurilor de vin), când compoziţia strugurilor (aciditate, zahăr, compuși de aromă) corespunde producerii unui anumit tip de vin.
Maturitatea tehnologică poate coincide cu maturitatea deplină a strugurilor, o poate precede sau o poate depăși. Aceasta se calculează în funcție de soiul de tipul de vin pe care dorim să îl producem. De exemplu, pentru obținerea  vinurilor de masă, strugurii vor atinge maturitatea tehnologică în momentul acumulării unui conținut de zaharuri de minimum 145 de grame per litru. Aceasta cantitate este necesară pentru a obține un vin cu o tărie alcoolică de minimum 8,5% vol.
Strugurii pentru vinurile cu indicație geografică cunoscută ating, în schimb, maturitatea tehnologică la un conținut de zaharuri de 170 de grame per litru. Cât despre vinurile cu denumire de origine controlată, strugurii din care se produc trebuie lăsați să ajungă la o cantitate de zaharuri de minimum 187 de grame per litru, care va asigura o tărie alcoolică de 11% vol.
Astfel, specialiștii recomandă recoltarea soiurilor de viță de vie pentru vinurile de masă prima dată. Abia spre sfârșitul toamnei se vor recolta strugurii folosiți în obținerea vinurilor albe, de calitate superioară. Etapa de recoltarea se va încheia cu strângerea strugurilor roșii, care au coacere târzie.
În orice scenariu însă, recoltatul nu trebuie să întârzie până la apariția înghețurilor timpurii de toamnă, care vor compromite cultura existentă, dar și pe cea viitoare.
Cum protejăm butucii viței de vie
Butucii de viță de vie trebuie protejați prin acoperirea totală a acestora cu pământ. Acest procedeu simplu va feri foarte bine vița de îngheț.
De asemenea, foarte important este ca, după recoltat, coardele plantei să fie desprinse, la un loc cu sistemul de susținere și lemnul multianual. Apoi se poate executa și tăierea de ușurare, prin care trebuie să fie îndepărtate aproximativ 30% din coarde.
Cum te poate ajuta îngropatul viței de vie
Pentru o producție bogată în anul care urmează, îngropatul viței de vie se va face după arătura de toamnă. Trebuie să faci un mușuroi în jurul butucului, cu ajutorul unei sape, iar pe direcția rândului, și în stânga, și în dreapta butucilor, se va realiza un pat de pământ.
Apoi, coardele care au rămas după tăierea de ușurare trebuie curbate și întinse pe paturile de pământ. La sfârșit, vârfurile acestora trebuie fixate.
La sfârșitul lui octombrie, după ce cad toate frunzele, trebuie să îngropi și butucii fără tulpină, dar și lăstarii de pe cepii de rezervă. La fel trebuie să procedezi și cu lăstarii dezvoltați pe cepii de rezervă de la baza formelor cu tulpină.
Cum protejăm vița prin mușuroire
Este un procedeu care se execută mai ales în zonele în care temperaturile din timpul iernii tind să coboare sub valori de -20 de grade Celsius.
Mușuroirea presupune acoperirea cu pământ doar a zonei de altoire și a scaunului butucului. În unele cazuri se pot acoperi însă și primii 2-3 ochi de la baza coardelor.

Lucrările de toamnă descrise mai sus sunt vitale pentru ca vița de vie să reziste în fața frigului. Numai în acest fel vei avea o cultură bogată în anul care urmează.

Sursă foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply