Linii fluide – te cuceresc prin simplitate!

0

De ce linii fluide în grădină? Pentru că imprimă o naturalețe firească și o eleganță caldă, odihnitoare.

linii fluide salcie
Foto: Flori Lixăndroiu

Dacă ți-ar plăcea ca priveliștea grădinii tale să insufle o stare de reverie și să redeschidă porțile unei plăcute dispoziții romantice, află că e simplu să-i imprimi un aer mustind de romantism. Trebuie doar să alegi plante și să croiești alei și ronduri de flori cu linii fluide. O astfel de grădină nu se face după rețete rigide, ci este mai curând suma punerii în practică a câtorva idei dintr-o listă cu sugestii mai lungă.

Listă cu sugestii de care să ții cont pentru grădină

• Aleile ar trebui să fie curbate, cu cotituri care să te lase să descoperi grădina treptat, nu de la prima privire. Dacă marginile nu le sunt perfecte, e chiar mai bine, iar dacă niște flori sau ierburi îndrăznesc să calce pe ele, nu se supără nimeni… Pentru pavaj aș pune dale de culoarea pământului sau pietriș, pentru borduri – materiale mai curând cu patina vechiului decât cu strălucirea noului…

• Poți aduce orice plante, dar alege-le pe cele mai potrivite. Trandafirii englezești cu tufe romantice sau cei acoperitori de sol sunt mai indicați decât cei hibrizi, trandafirii cățărători cu lujeri flexibili – mai nimeriți decât cei urcători cu crengi rigide, arborii cu port curgător, numiți pendula, au un aer mai visător decât cei cu portul drept… Florile care formează covoare, cele care se apleacă grațios pe oglinda apei, ierburile cu frunze și spice flexibile, care răspund imediat la invitația la dans a vântului, sunt, de asemenea, foarte potrivite.

• Nu folosi pe același strat flori de mai multe tipuri sau culori; ca să primeze forma stratului, acoperă-l cu flori de același tip. Nu te limita la jocul de forme doar în plan, extinde-l și pe verticală. Evită trecerile bruște de la o înălțime la alta, pune arborii înalți în fundal, nu în centru. Nu e rău ca primul pas spre o astfel de grădină să-l faci desenând sau cerând peisagistului un proiect al ei.

Articol adaptat din revista Casa lux – ianuarie 2013

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Linii curbe pentru o grădină aparte

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply