La ce mai folosește sarea

0

Monica Viericiu
Clorura de sodiu, sau pe înțelesul tuturor banala sare de bucătărie, nu se folosește doar ca adaos la mâncare, pentru gust, și la conserve pentru menține legumele ferme timp îndelungat. Este bună și la curățenie și ar trebui să o iei în calcul, dacă te gândești că se găsește în orice casă, că are un preț redus și că, pe lângă toate aceste avantaje, nu este toxică.
Chiuveta s-a înfundat și apa se urcă amenințător, nu mai sta pe gânduri, chiar dacă nu ai substanțe speciale prin casă, pune repede la fiert o oală mare cu apă, apoi când apa din chiuvetă s-a scurs în sfârșit, pune în scurgere un pumn de sare grunjoasă (cea care se folosește la murături), iar după circa 5 minute toarnă și apa clocotită care va dizolva depunerile de grăsime de conducte. Tratamentul este mai eficient dacă înainte să torni apa, torni în scurgere și o cană (200 ml) de oțet.
Culorile covorului s-au estompat? Încearcă un tratament simplu și natural: presară un strat de sare fină pe toată suprafața covorului și freacă ușor cu o perie, atenție, cu peri moi. Poți să și înmoi peria direct în sare și să freci, dacă ți se pare mai ușor. După un sfert de ceas, pune aspiratorul în funcțiune și curăță temeinic.
Te-ai pătat de grăsime pe haine sau ai murdărit fața de masă? Toarnă repede pe pată un praf de sare fiindcă va absorbi din grăsime și pata va fi mult mai ușor de scos ulterior.
Te enervează perdelele prăfuite și îmbâcsite de fum și nu crezi că le mai poți scăpa de culoarea gri care au căpătat-o? Stai liniștită, se rezolvă cu sare. Pune perdelele de nailon la înmuiat în apă cu detergent și sare, apoi după câteva ore schimbă apa și aplică iar tratamentul descris. După ce le speli bine, clătește perdelele iar în ultima apă de limpezit adaugă o mână de sare. Vei obține niște perdele de un alb strălucitor, pe care le vor invidia toate vecinele.
S-a terminat pasta de dinți? Până cumperi alt tub, curăță dinții cu sare fină de bucătărie. Înmoi periuța umezită în sare și speli ca de obicei. Vei vedea că dinții sunt mai curați și mai albi, iar sarea face bine și gingiei.
Foto: Mihai Nicolae (arhiva Practic)
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply