Izolația termică a casei, motive și materiale

0

Izolația termică a locuinței aduce drept principale avantaje confortul sporit, atât iarna, cât și vara, și reducerea cheltuielilor cu încălzirea (cu 25-30%), cea care aproape dublează în sezonul rece costurile facturilor de întreținere. La cele două se mai adaugă faptul că astfel costrucția este protejată mai bine de acțiunea factorilor de mediu și că nefiind punți termice între exterior și incintă, nici igrasia nu-și mai face apariția (desigur în condițiile unei aerisiri corespunzătoare).

Izolarea termică

Pe piață există o multitudine de produse pentru izolația termică a clădirilor, dintre care le prezint succint pe cele mai utilizate:

1. Vata minerală de sticlă, care se folosește la: izolarea pardoselilor, termoizolarea pereților exteriori sau interiori (despărțitori), termoizolarea tavanelor suspendate (false), a planșeelor din borduri necirculate și spațiilor mansar-date (între căpriori și grinzi de lemn).

2. Vata minerală bazaltică este bună la: izolarea spațiilor cu rezervoare și conducte, izolare acustică, izolare antifoc și ca termoizolator care se montează la zidării exterioare în cadrul unor panouri tip sandvici. Acest material se remarcă prin conductibilitate termică scăzută (nu transmite căldura), rezistență bună la acumularea umezelii și a condensului, punct de topire ridicat la peste 1000 grade Celsius, adică este greu inflamabilă.

3. Polistirenul expandat se recomandă la termoizolarea pereților interiori și exteriori, a planșeelor, a șarpantelor (scheletul de lemn al acoperișului care susține învelitoarea) între căpriori, a acoperișurilor cu terasă (polistirenul se poziționează sub hidroizolație), a aco-perișurilor tip șarpantă direct peste astereală, a pereților exteriori cu panouri sandvici (casete cu plăci de polistiren încorporate).

4. Polistirenul extrudat se utilizează la termoizolarea soclurilor, a buiandrugilor (grinzile aflate deasupra ușilor, fe-restrelor etc.), a acoperișurilor tip șarpantă, direct peste astereală, a pereților de subsol, teraselor, pardoselilor (poziționat în șape umede, adică în straturi de impermeabilizare). Cu acest material se mai izolează suprafețele de construcție supuse în exces umezelii.

5. BCA-ul ajută la termoizolarea pereților structurali cu grosimi de 50 cm, a pereților nestructurali exteriori cu gro-simi de 25 cm, a grinzilor, a buiandrugilor și a centurilor prin placări.

6. Bitumul, cartonul asfaltat și membranele bituminoase sunt indicate pentru izolarea hidrofugă împotriva infiltrațiilor din subsoluri, fundații, socluri, și a teraselor din clădiri, pentru termoizolarea acoperișurilor cu carton asfaltat.

Foto: www.pixabay.com

Text: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply