Instalaţia electrică a casei – ce trebuie să ştii despre siguranţe

0

Instalaţia electrică reprezintă una dintre cele mai mari provocări în amenajarea unei case, de ea depinzând buna exploatare a tuturor obiectelor alimentate electric. Proiectarea şi instalarea reţelei electrice necesită cunoştinţe ample despre tot ce implică amplasare, distribuţie de circuite pentru fiecare încăpere în parte şi dimensionare în funcţie de consumul calculat pentru grupele de consumatori electrocasnici, pe care îi vei utiliza în casă. Din acest motiv, siguranțele devin foarte importante, așa că iată câteva aspecte pe care ar trebui să le știi despre acestea.

Există mai multe tipuri de siguranţe din care poți alege

Pe piaţă, există mai multe tipuri de disjunctoare şi siguranţe pe care le poţi alege în funcţie de proprietăţile lor. Siguranţa fuzibilă este un dispozitiv care întrerupe furnizarea cu energie dacă apar fluctuaţii generate de topirea unor subansamble sau alte disfuncţionalităţi în reţeaua electrică. Acest tip de siguranţe necesită înlocuire de fiecare dată când acestea generează întreruperea curentului.

Siguranţa automată este un tip avansat de întrerupător care întrerupe curentul prompt, de fiecare dată când este necesar, însă care nu trebuie înlocuită după fiecare întrerupere a curentului. Aceste siguranţe se pot cupla cu uşurinţa după ce este remediata defecţiunea care a declanşat întreruperea furnizării de curent electric.

Siguranțele automate sunt de mai multe tipuri. Siguranţele electromagnetice se vor declanşa automat atunci când forţa magnetică din circuit ajunge la o anumită valoare, prestabilită. Siguranţele care au benzi bimetalice întrerup curentul electric atunci când temperatura benzii bimetalice creşte, determinând dilatarea acesteia. Pentru că banda bimetalică îşi măreşte dimensiunile, aceasta se va îndoi şi va întrerupe automat circuitul. Un avantaj al acestui tip de siguranţă este faptul că atunci când banda ajunge din nou la temperatura normală, va reveni la forma iniţială.

Alegerea corectă a siguranţelor

Siguranţa automată este în topul preferinţelor datorită uşurinţei cu care poate fi utilizată în caz de necesitate. Aceasta are un modul diferenţiat de protecţie împotriva defecţiunilor interne sau a fluctuaţiilor de curent provenite din reţeaua generală. Alegerea acestor dispozitive se face în acord cu tensiunea de alimentare, protecţia urmărită, tipul de alimentare mono sau trifazat, nivelul de sensibilitate măsurat în mA şi relaţia cu celelalte elemente de protecţie utilizate în instalaţia electrică. 

Poți alege accesorii pentru utilizarea siguranţelor

Evoluţia instalaţiilor electrice vine cu numeroase avantaje, inclusiv cu o serie de accesorii care sporesc confortul şi protecţia. Aceste accesorii, aşa cum sunt comutatoarele auxiliare sau modulele de oprire a curentului electric de la distanţă, te ajută să controlezi mai uşor funcţionarea instalaţiei electrice şi să opreşti curentul rapid, de fiecare dată când consideri că este necesar.

Comutatoarele auxiliare sunt dispozitive de dimensiuni mici şi foarte utile, în special atunci când nu eşti acasă şi vrei să poţi monitoriza instalaţia electrică de la distanţă. În cazul în care întrerupătorul este activat şi circuitul se întrerupe, comutatorul trimite un semnal sistemului de alarmă şi control, pentru a te anunţa că s-a activat sistemul de siguranţă. Comutatorul de tensiune combinat are rolul de a monitoriza valorile tensiunii din circuit şi dacă este necesar va declanşa siguranţele, oprind alimentarea cu electricitate. Acest întrerupător se montează pe siguranța principală, dar poţi opta şi pentru montarea lui într-un circuit secundar din reţea.

Înlocuirea siguranţelor este necesară în caz de uzură

Utilizarea îndelungată a siguranţelor poate determina uzura acestora. Poţi depista rapid semnele de uzură prin modificările ce survin în instalaţia electrică, aşa cum sunt zgomotele neobişnuite pe care le poţi auzi în prize sau în tablou, întreruperea curentului fără motiv sau mirosul de încins. De obicei, mirosul de încins apare cel mai frecvent în cazul în care foloseşti o reţea electrică subdimensionata, iar sistemul încărcat cu valori de curent mari nu mai are stabilitate, fiind necesar un nou calcul privind consumatorii şi înlocuirea siguranţelor ţinând cont de aceste modificări.

În magazinele de profil vei găsi numeroase tipuri de siguranţe cu valori şi proprietăţi diferite, din care va trebui să le alegi pe cele care corespund instalaţiei tale electrice. Atunci când nu poţi identifica în mod corect tipul de siguranţă de care ai nevoie, cea mai bună soluţie este să apelezi la sfatul unui specialist în domeniu.

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pixabay

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply