Îngrijirea grădinii în martie

0

Îngrijirea grădinii în martie. În sfârşit, au venit şi zilele frumoase, aşa că după ce ai terminat munca, vizitele şi plimbările în oraş, aruncă un ochi şi în grădină: greul abia acum începe!

Îngrijirea grădinii în martie: pregăteşte terenul pentru plantare

Sapă şi întoarce pământul la o adâncime de cel puţin 20-30 cm. Cel mai bine este să lucrezi pământul uscat, altfel se va transforma în bolovani duri. Îmbunătăţeşte drenajul solurilor lutoase (în zonele în care apa bălteşte mai mult de o zi), amestecându-le cu puţin nisip şi foarte mult compost.

Dacă a trecut riscul gerului, poţi îndepărta straturile de paie, frunze, scoarţă de copac care au protejat brazdele pe timpul iernii.

Citește și Buchet de dalii

Îngrijirea grădinii în martie – curăță gazonul

Gazonul este foarte dificil de întreţinut în locurile umbroase; dacă ai de acoperit o astfel de zonă în grădina ta poţi opta pentru un covor vegetal. Martie este momentul propice în care poţi planta vineţica (Ajuga reptans), pachysandra (Pachysandra terminalis), saschiul (Vinca minor), piciorul caprei (Aegopodium podagraria) sau lăcrămioarele (Convallaria majalis).

Repară găurile din gazon: sapă uşor pământul, seamănă seminţele de iarbă, amestecă-le în pământ cu ajutorul unei greble şi udă-le din belşug timp de două-trei săptămâni, până când iarba începe să încolţească.

Îngrijirea grădinii în martie – împrospătează straturile cu flori

Dacă au crescut prea mult sau dacă vrei să le muţi în alt loc, divide şi replantează plantele perene. Nu te atinge însă de bujori sau de irişi: irişii se divid abia în august, iar bujorii în septembrie.

Aplică îngrăşământ plantelor care sunt acum în perioada de înflorire.

Citește și Buchete de imortele

Îngrijirea grădinii în martie – grădina de zarzavat

Dacă vrei să cultivi o brazdă cu asparagus, plantează în grădină lăstarii de un an de îndată ce pământul poate fi lucrat. Vei putea începe să culegi asparagus de-abia din al treilea an de la plantare, însă plantele vor fi productive timp de 15-20 de ani.

La sfârşitul lui martie poţi începe să plantezi căpşunii. Ai nevoie de un loc însorit şi de răsaduri de calitate – ar fi bine să le cumperi de la un magazin de specialitate, altfel te poţi trezi că ai plantat căpşuni sălbatici care formează un covor vegetal frumos dar care… nu fac fructe.

La începutul primăverii poţi planta rubarba, o plantă atât decorativă, cât şi comestibilă. Seamănă roşii, vinete şi ardei în interior şi salată şi spanac direct în grădină.

Citește și Curiozitățile plantelor

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply