Incalzirea prin pardoseala – de ce sa o alegi

0

Deoarece subiectul incalzirii prin pardoseala este unul de sezon, am hotarat sa contactam specialistul pentru a-ti da mai multe detalii despre acest subiect… fierbinte.

Pentru a afla cat mai multe lucruri utile despre incalzirea prin pardoseala am vorbit cu specialistul LK Systems, Stefan Apopei, si iata care sunt in viziunea acestuia motivele pentru care sa alegi incalzirea prin pardoseala.

1. Eficienta

Incalzirea in pardoseala este net superioara incalzirii clasice din acest punct de vedere. Insa, proiectarea riguroasa a instalatiei si respectarea proiectului in faza de executie, precum si reglajul sistemului sunt decisive pentru o functionare corecta a sistemului.

2. Estetica 

Pe langa faptul ca radiatoarele nu sunt tocmai placute la vedere, disparitia lor permite rearanjarea mobilierului castigand astfel spatiu.

3. Diversitatea solutiilor

Prin diversitatea solutiilor (cel putin la sistemele LK), pot fi proiectate pentru orice tip de planseu si pentru orice pardoseala finita (marmura, piatra naturala, gresie, parchet laminat, parchet stratificat, dusumea, linoleum, mocheta, etc). Evident, consumul instalatiei va creste daca alegem pardoseli cu un coeficient de transfer termic redus.

4. Temperaturi joase de alimentare

Datorita temperaturilor joase de alimentare (care se pot proiecta, in functie de sursa de caldura avuta in vedere si de pardoseala finita dorita, intre 38 si 55 grade), incalzirea in pardoseala este solutia optima cand alimentarea se face cu aport din pompe de caldura si panouri solare.

5. Durata de viata a sistemelor

Poate fi egala cu cea a constructiei. Insa pentru aceasta, trebuie refuzat orice compromis in privinta calitatii conductei ce urmeaza a fi inglobata in sapa. Mai mult, si daca se folosesc conducte de calitate superioara, materialul din care sunt fabricate acestea impune anumite conditii de manipulare, depozitare, montaj si exploatare care trebuie respectate cu strictete.

6. Este adevarat ca ridica praful?

Praful este ridicat de curentii de convectie, curenti care sunt generati de diferentele mari de temperatura dintre radiatoare si mediul pe care il incalzesc.

7. Mai este nevoie de radiatoare cand incalzim casa prin pardoseala?

Sistemele se pot calcula astfel incat sa functioneze fara suplimentare cu radiatoare, atat timp cat sunt evitate anumite situatii cum ar fi prezenta suprafetelor vitrate mari, fara parapet, in camere la care se alege pardoseala finita dusumea. De regula, in zonele cu suprafete vitrate pe tot peretele, se pot proiecta zone periferice la care temperatura pardoselii finite ajunge la 35 grade C, compensand pierderile din acele zone. Majoritatea pardoselilor din lemn au restrictii de temperatura mult sub 35 grade C.

Gasesti sisteme de incalzire prin pardoseala la: LK Systems, El Heat, DEVI Intelligent Heating, Amass
Discuta acest subiect mai pe larg in topicul special de pe Forum.


Articol EXCLUSIV online
Text: Elena Draghici
Foto: Stock.xpert

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply