Helsinki, un oras nordic infratit cu apa II

0

Helsinki este capitala Finlandei. Se află în sudul acestei țări, iar apele Golfului Finic intră adânc în inima uscatului. În Helsinki sunt incluse și orașele Espoo, Vantaa și Kauniainen.

Pentru turiști, gara din Helsinki este un punct de plecare foarte bun: metroul are stație sub ea și foarte multe tramvaie și autobuze pleacă din fața ei. Nu pot să nu menționez că, dacă ai timp să ieși din Helsinki cu trenul, vei avea parte de o călătorie la un standard de civilizație cu adevărat înalt.

Helsinki gara
Foto: Flori Lixăndroiu

Masivă și stilată, gara din Helsinki, terminată în 1919, este o îmbinare a două stiluri: romantismul național și funcționalismul. Intrarea e străjuită de uriași cu fețe grave, care țin în mâini lanterne translucide.

Obiective turistice în Helsinki

Mai ales când vara arctică face din noapte zi e o plăcere să colinzi fără teama înserării. Ai ce vedea, Helsinki având diverse obiective turistice. Aproape de gara din Helsinki, Teatrul Național și Galeria Națională sunt două clădiri remarcabile. Nu rata o plimbare prin Parcul Esplanadei, până în Portul Sudic. E o promenadă de modă veche, cu spații verzi și flori și cu statuia lui J.L. Runeberg, poet național al Finlandei și autor al imnului național. Între parc și port, statuia Havis Amanda reprezintă orașul Helsinki răsărind din mare, într-o manieră inocent provocatoare. Gustă apoi atmosfera din Piața Centrală în aer liber sau din Hala Veche cu produsele lor finlandeze specifice și aruncă o privire portului plin de vase și păsări de apă. Trebuie să vezi Piața Senatului cu catedrala, albă și impunătoare pe un deal înalt, cu clădirile Universității, Consiliului de Stat și fostei Primării și statuia țarului Alexandru al II-lea în centru.

Articol adaptat din revista Casa lux – septembrie 2011

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Helsinki, un oras nordic infratit cu apa I

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply