Defectiuni frecvente la centrala termica. Top 3 probleme si solutiile lor

5

centrala termica

Centrala termica pe gaz ramane cea mai intalnita solutie de incalzire a locuintei. Aceasta popularitate de care se bucura echipamentele termice pe gaz se datoreaza costurilor de achizitie accesibile, precum si intretinerii facile, comparativ cu alte tipuri de sisteme de incalzire.

Ca orice alt echipament tehnic, centrala pe gaz poate prezenta nereguli in functionare. Vezi care sunt cele mai frecvente 3 tipuri defectiuni la aceste modele de centrale termice si cum anume le poti remedia!

  • Centrala nu porneste

Daca ai o centrala termica pe gaz, s-ar putea sa ai surpriza sa ca aceasta sa nu porneasca in anumite momente. In astfel de situatii, poti incerca mai intai sa verficidaca centrala primeste gaz si apa si daca este conectata la priza. In cazul in care exista pene de curent, aceasta va porni automat la realimentarea cu energie electrica, dar daca este vorba despre sistarea combustibilului cu care aceasta functioneaza – respectiv gazul – va fi necesara o resetare a echipamentului dupa reluarea alimentarii cu gaz.

Pe de alta parte, pot exista si situatii in care centrala nu porneste din cauza defectarii termostatului de care este coordonata. Termostatul de ambient necesita o ingrijire minimala pentru functionarea sa corespunzatoare, printre care se numara si schimbarea la timp a bateriilor.

  • Flacara centralei nu se aprinde

Ai sesizat ca flacara centralei termice nu se aprinde? Acest lucru poate avea mai multe cauze. Adesea, motivul pentru care flacara centralei nu se mai aprinde este acela ca temperatura din interiorul cazanului este cu mult ridicata fata de cea setata. De asemenea, poate exista posibilitatea ca, pe coloana de gaz care ajunge la centrala termica sa existe bule de aer sau gazul sa nu aiba o presiune corespunzatare. Solutia, in acest caz, este sa chemi un specialist in instalatii care va identifica, in primul rand, cauza si mai apoi va gasi cea mai buna modalitate pentru a remedia problema.

  • Centrala termica se opreste consecutiv

O alta problema intalnita frecvent in cazul functionarii centralei termice pe gaz conta in opririle consecutive ale echipamentului. Acestea pot reprezenta semnale ale defectarii termostatului din camera, dar pot fi consecinta lipsei de presiune. In acelasi timp, e foarte posibil ca centrala sa se comporte asa tocmai pentru ca nu are suficienta apa in instalatie.

La semnalarea acestei probleme, cel mai indicat este sa contactezi un specialist, pentru a realiza o inspectie mai amanuntita.

Sunt, insa, si cazuri in care nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare daca observi ca centrala termica functioneaza cu intermitente. Aceste nereguli in functionare se pot datora furnizorilor de utilitati, astfel ca debitul redus de gaz va produce opririle dese ale echipamentului.

Exista mult mai multe tipuri de defectiuni si erori care pot aparea la centralele termice pe gaz, cum ar fi zgmotele nefiresti, scurgerile de apa din centrala sau chiar inghetarea echipamentului.

Sursa: Digital Workforce

Sursa foto: Pixabay

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion5 Comments

  1. Centrala se opreste si apare f7 dar isi revine singura, dupa care o ia de la capat

Leave A Reply