Cum se cultivă crinul

0

Mulți grădinari amatori ne întreabă cum se cultivă crinul și încercăm să le răspundem. Pentru aspectul mândru și grația caracteristică, floarea de crin a fost aleasă ca simbol al purității, castității și regalității.

Puțină istorie

În genul Lilium sunt catalogate peste 100 de specii de crin, una mai atractivă ca alta. Originari din regiunile tempera­te ale emisferei nordice, crinii sunt plante perene vivace cu bulb, dintre care multe specii pot fi cultivate în grădină. Florile lor, unele parfumate, apar din mai până toamna și, în funcție de specie, pot fi albe, galbene, portocalii, roz, roșii, violet, simple sau cu pete ori dungi de altă culoare. Înălțimea tulpinii variază de la 40 la 150 cm.

cum cultivi crini
 

Cum se cultivă crinul

Crinul au nevoie de un loc însorit, aerisit, cu pământ umed, dar ușor permeabil, fertil și cu pH ușor acid. Se plantează în septembrie și octombrie, excepție făcând speciile sen­sibile la frig, care se sădesc primăvara. Nu suportă apa stătută, așa că are nevoie de sol cu drenaj bun. Pentru aceasta, sapi o groapă cu 10 cm mai adâncă, ­presari un strat de 5 cm de pietriș și nisip, peste care pui alți 5 cm de pământ fertil. Înainte de plantare încorpo­rezi în sol turbă și pământ de frunze. Bulbii se plantează la intervale de 25‑50 cm și la 10-15 cm adâncime, adică de trei ori mărimea bulbului. După ce acoperi groapa și nivelezi, presari un strat de 10 cm de compost, frunze uscate, scoarță de copac sau rumeguș care va feri iarna bulbii de îngheț, iar vara va permite păstrarea umidității și a temperaturii constante a solului.

Evită udarea frunzelor și a florilor; îndepărtează cât mai repede florile veștejite. Nu sădi bulbii prea uscați sau care au stat mult afară din pământ, fiindcă aceștia nu vor face flori.

Dacă nu vrei ca petalele să se păteze de polenul auriu sau maroniu, poți îndepărta anterele cu o forfecuță, de îndată ce acestea încep să se maturizeze. Astfel, vei putea mirosi și florile fără teama că ți-ai putea murdări fața sau hainele.

Cum se înmulțește crinul

Crinul se înmulțește la înce­putul toamnei, prin separarea bulbișorilor apăruți lângă cel principal sau din solzișorii bulbului. Aceștia se pot sădi imediat după extragerea din sol sau la două-trei săptămâni, timp în care se țin în locuri aerisite, răcoroase.

Pentru a fi transplantați sau păstrați puțin, se pun în pungi de plastic perforate, cu talaș sau turbă fibroasă. La axila frunzelor, la unii crini, în timpul vegetației, se formează câte unu-doi bulbișori brun-negricioși, de mărimea bobului de mazăre, care se­rvesc la înmulțirea plantei.

Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply