Cum scapi de musafirii nepoftiți

2

Monica Viericiu
Oricât de frumoasă și modern amenajată ar fi o bucătărie, nu înseamnă că proprietarii sunt singurii ei utilizatori, deoarece uneori vin în vizită și musafiri nepoftiți, diverse insecte, de a căror prezență nici nu ne dăm seama. Dar cum scăpăm de ele?
De insectele zburătoare, gen muște, țânțari, gărgărițe, fluturi, viespi putem scăpa foarte simplu și ușor instalând plase la ferestre și uși, atârnând diverse plăcuțe sau panglici cu lipici al căror miros le pare irezistibil, fapt pentru care se adună pe acestea și rămân fixate, nu mai pot decola. Mai există varianta capcanelor anume fabricate cu bec special înconjurat de rezistente și cea a insecticidelor spray, care sunt însă și toxice.
Pentru a opri sau măcar reduce traficul insectelor târâtoare, cum sunt diversele tipuri de gândaci, furnici, ploșnițe, păianjeni, cele mai eficiente par a fi, pe lângă păstrarea unei curățenii exemplare (ce presupune inclusiv coș de gunoi mereu golit la timp, chiuvetă fără resturi în sita de scurgere, mâncare închisă în vase ermetice, mai ales fructe și legume, în special peste noapte),  substanțele toxice pulverizate pe suprafețele predilecte, sub dulapuri, pe lângă tocurile ușilor, în jurul țevilor de căldură. Mai pot fi folosite și capcanele chimice, cu feromoni, amplasate chiar în dulapuri, momelile toxice.
 
Gândacii în general circulă foarte ușor de la un apartament la altul, așa că nu este suficient să scapi de ei, oricând pot veni alții, de aceea ai grijă să astupi rosturile din faianță sau gresie, crăpăturile de la plintă, să se închidă bine, etanș de preferință, ușa de la intrare, să ai plasă cu ochiuri mici la toate aerisirile, să stropești periodic tocul și pragul ușii, tâmplăria ferestrelor cu un insecticid eficient și dacă auzi că vecinii au probleme de acest gen, stropește preventiv în posibilele locuri de acces. Faptul că încă nu ai descoperit un invadator nu înseamnă că nu există.
Împotriva gândacilor se poate folosi acid boric (granule ce se procură de la farmacia umană și se dizolvă în puțină apă fierbinte, apoi soluția se pulverizează ori se înmoaie câteva bucățele de pâine). Aceeași substanță are efect și împotriva furnicilor, doar că pentru acestea în soluția obținută se adaugă și zahăr sau miere, pentru a o face mai apetisantă și momeala toxică se lasă în apropierea locului frecventat de micile insecte. Atenție unde ții insecticidul, aruncă vasul folosit la prepararea soluției.
Foto: Mihai Nicolae (arhiva Practic)
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum scapi de gandaci | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cum scapi de molii | Revista Practic idei

Leave A Reply