Cum să-ți menții casa răcoroasă pe timpul caniculei fără să instalezi un aparat de aer condiționat

0

Zilele caniculare încă nu s-au sfârșit, iar ultima lună de vară se anunță una cu temperaturi extreme. În termometre mercurul ajunge până la aproape de 40 de grade, iar căldura insuportabilă se simte din plin și în casele noastre. Dacă nu ai instalat un aparat de aer condiționat sau vrei să-l pornești cât mai puțin pentru a evita răcelile, avem pentru tine câteva trucuri foarte utile pentru a scădea temperatura din casă cu câteva grade bune.

casa racoroasa

Acoperă ferestrele

Ferestrele sunt locul prin care intră cea mai mare parte din căldură în interiorul casei. Este recomandat să le ții închise pe timpul zilei și să le acoperi cu o astfel de draperie, care are un aspect fermecător și este și extrem de utilă în zilele caniculare.

Foarte eficace sunt și jaluzelele metalice, care reflectă razele soarelui. O altă metodă să împiedici căldura să intre în casă este să lipești folie de aluminiu sau folie de protecție solară pe ferestre. Știm că varianta aceasta nu este una cu o valoare estetică deosebită, însă vei simți diferența aproape imediat.

Plasează ghivece cu flori pe pervaz

Rămânem în zona ferestrelor și îți mai împărtășim un truc ce va da rezultate – plasează ghivece cu flori pe pervaz. Ele vor „umbri“ fereastra și vor ajuta la menținerea unei temperaturi mai plăcute în casa ta. Plantele sunt foarte utile în locuința ta, mai ales în timpul zilelor caniculare, așa că asigură-te că ai cât mai multă verdeață în casă.

Folosește un dezumidificator

Dezumidificatorul este un aparat de mici dimensiuni, destul de ieftin și foarte eficient în a păstra în casă o temperatură plăcută și un mediu sănătos. El te va ajuta să obții o temperatură mai scăzută în casă, fiind în același timp de un real ajutor pentru a ține departe mucegaiul și igrasia.

Ventilator cu ceva în plus

Un ventilator cu vapori de apă este cu adevărat răcoritor, însă este și destul de scump. Poți avea parte de aceeași senzație de răcoare plasând în fața ventilatorului un castron cu apă și gheață. Vaporii de apă rece vor fi împrăștiați în casă de ventilator, iar temperatura ambietală va fi mult mai plăcută. De asemenea, este de preferat să plasezi ventilatorul într-un loc cât mai jos, chiar pe podea, unde aerul este mai rece.

Ce mai poți face

Pe lângă aceste trucuri, mai avem câteva sfaturi utile pentru tine:

  • Evită să gătești în timpul zilei și nu folosi cuptorul – optează mai bine pentru o salată răcoroasă.
  • Stinge lumina pe timpul zilei si nu lăsa pornite aparatele pe care nu le folosești, ele se încălzesc și contribuie la creșterea temperaturii din locuință.
  • Înlocuiește becurile incandescente cu cele LED, care nu emit la fel de multă căldură.
  • Scoate covoarele și lasă podelele goale.
  • Nu deschide ferestrele decât pe timpul nopții. După ce se lasă seara deschide mai multe ferestre așa încât să circule curenții de aer și se răcorească bine toată casa.

Ca soluții pe termen lung, este benefic să iei în calcul izolarea locuinței cu materiale de bună calitate. În acest fel vei avea parte de căldură iarna și de răcoare vara. De asemenea, pe termen lung, o investiție în ferestre all-season îți va aduce veri răcoroase și ierni călduroase, așa că poți lua în calcul și această variantă.

Tu cum reușești să-ți răcorești casa în timpul zilelor caniculare?

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply