Cum să te bucuri de o bucătărie impecabilă în 6 pași eficienți

0

Bucătăria este camera din casă care are nevoie cel mai des de atenția noastră, în special dacă gătim frecvent. E pur și simplu imposibil să oprești acumularea de firimituri, pete sau stropi de grăsime. Pe lângă aspectul neplăcut al unei bucătării dezordonate, există și riscuri pentru sănătate. De exemplu, carnea crudă poate conține bacterii care dispar odată cu procesarea termică, dar care se răspândesc în bucătărie, dacă nu cureți și igienizezi ustensilele și suprafețele.

Curățenia bucătăriei este esențială, dar câteodată poate părea copleșitoare, în special dacă ai amânat-o. Cu puțină organizare însă, lucrurile pot arăta diferit. Nu este eficient ca la fiecare curățenie să te asiguri că toate detaliile sunt perfecte. Poți întreține mult mai ușor bucătăria dacă faci o curatenie generala amănunțită odată la 3 luni. Apoi, o poți păstra curată cu o rutină simplă, urmând acești 6 pași:

  1. Spală toate vasele

Strânge toate vasele murdare, inclusiv pe cele din alte camere. Orice vas mai dificil de spălat trebuie pus întâi la înmuiat cu apă caldă și detergent de vase. E bine să faci acest lucru din timp, ca soluția să acționeze mai bine, iar tu să poți spăla vasele rapid și fără bătăi de cap.

  1. Fă ordine pe blat și masă

În această etapă, vei elibera suprafețele din bucătărie ca să le poți curăța apoi mai ușor. În primul rând, strânge lucrurile care nu ar trebui să fie în bucătărie și pune-le la locul lor. În al doilea rând, aruncă resturile sau gunoaiele. Apoi, poți pune obiectele rămase, cum ar fi ustensilele sau condimentele, în sertarul sau dulapul unde le ții de obicei.

  1. Fă ordine în frigider

Pune coșul de gunoi aproape de frigider și sortează mâncarea. Uită-te după orice aliment expirat și aruncă-l. Fă același lucru cu mâncarea gătită care nu va mai fi consumată – nu o lăsa în frigider până se strică. Șterge orice urme, fie că e vorba de amprente sau pete de sos, din interiorul și de pe exteriorul frigiderului. Obiectivul nu e să cureți perfect frigiderul, ci să întreții curățenia generală.

  1. Curăță suprafețele

În acest punct, e bine să ai la îndemână toate „instrumentele” necesare curățeniei, cum ar fi lavete și soluții, recomandă The Spruce. Va trebui să te concentrezi pe câteva zone principale: aragazul sau plita, chiuveta, blatul și masa. Fiind vorba de materiale diferite, este nevoie să folosești soluții potrivite pentru fiecare, astfel încât să nu le deteriorezi. Nu freca suprafețele, în special cu bureți aspri, ca să nu riști să le zgârii. Există substanțe eficiente, care, dacă le dai timp să acționeze, au un efect puternic împotriva grăsimii. Asigură-te că atunci când le folosești, respecți toate instrucțiunile oferite pe ambalaj. Poți retușa și gradul de curățenie al altor suprafețe, dacă este cazul, cum ar fi dulapurile sau sertarele.

  1. Igienizează

După ce te asiguri că masa, blatul, aragazul și chiuveta sunt curate, rămâne un pas important: igienizarea. Chiar dacă nu există reziduuri sau pete vizibile, încă există bacterii care îți pot face rău. Fie că folosești soluții din comerț sau făcute în casă, e important să te asiguri de eficacitatea acestora. Nu vei putea vedea cu ochiul liber cum funcționează, spre deosebire de un produs degresant.

  1. Curăță podelele

Bucătăria ta este în mare parte curată – în afară de podele. Acest lucru depinde atât de tipul pardoselii (gresie, parchet, linoleum sau, varianta mai nouă, marmoleum), cât și de instrumentele de curățenie pe care le deții. Varianta clasică este să mături bine podelele, iar apoi să le speli cu mopul, folosind o soluție specială, adaptată la tipul de podea din bucătăria ta.

 

 

Sursă foto: Pexels

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply