Cum poți transforma grădina într-un loc feeric cu ajutorul luminii

0

Fiecare persoană care deține o casă poate transforma grădina într-un loc feeric, ca în povești.

Cum poți transforma grădina într-un loc feeric cu ajutorul luminii

Proiectarea luminii din curte și din grădina casei începe întotdeauna printr-o întrebare simplă: cum vrei să utilizezi spațiul respectiv? Îți place să te plimbi și ai nevoie de o bună iluminare pe alei? Îți place să stai seara pe terasă și ai nevoie de mai multă lumină după apusul soarelui? Copiii se joacă mult pe gazon, după ce se lasă seara? Sau vrei, pur și simplu, să ai parte de o priveliște mirifică atunci când ajungi acasă pe-nserat?

Cum planifici iluminarea spațiului exterioral casei

Pe lângă întrebarea simplă despre care am scris mai sus, trebuie să te gândești la design. Lumina te poate ajuta să te plimbi în siguranță pe aleile din grădină, însă poate oferi și o priveliște superbă, permițându-ți să te bucuri de grădina ta chiar și pe întuneric. Elementele de design ale iluminatului sunt la fel de importante ca funcționalitatea curții și a grădinii tale.

Efectele iluminatului exterior sunt fascinante, iar grădina ta va părea desprinsă din povești. Este de ajuns să te uiți un singur minut la modul în care arată aceste corpuri de iluminat și la felul în care proiectează lumina asupra spațiului în care sunt amplasate pentru a-ți face o idee despre cum ar putea arăta propria ta grădină sau terasă.

Iată ce îți recomandă specialiștii citați de landscapingnetwork.com:

O priveliște superbă din interiorul casei. „Stau în casă și mă uit pe fiecare fereastră pentru a mă asigura că designul integrează lumina cu peisajul. Vrem să captăm o imagine superbă de la fiecare fereastră” (Edward Snyder, Greenleaf Services)

Puncte focale. Alege una sau două elemente în fiecare zonă a grădinii pentru a atrage atenția asupra lor. „Copacii și frunzele de culoare verde închis devin un punct focal fascinant atunci când sunt luminate de jos în sus. Cândește-te ce lucru poate avea un puternic efect de umbră” (Gerry DuBreuil, Belknap Landscape Company)

Senzația de adâncime. „Noi folosim niște lumini de-a lungul potecilor, unele chiar pe casă, iar altele pe locurile de odihnă din peisaj, pentru a crea senzația de adâncime” (Matt Barton, Coppercreek Landscaping)

Ambient vs. lumină concentrată. Iluminarea ambientală creează o atmosferă de mare finețe în întregul spațiu, în timp ce concentrarea luminii în anumite puncte atrage atenția asupra unor caracteristici. Noi folosim atât lumină ambientală, cât și lumină direcționată atunci când realizăm un proiect” (Gerry DuBreuil, Belknap Landscape Company)

Care sunt cele trei strategii ale iluminării

Dacă vrei să-ți transformi curtea și grădina într-un spațiu mirific, poți apela la una dintre cele trei strategii de iluminare:

Lumina de sus în jos. Aceasta creează o luminozitate difuză, plăcută, prin proiectarea luminii sătre sol, în special dintr-un copac din grădină. Dacă ai avea parte de lună plină în fiecare seară, nu te-ai bucura de ea? Lumina lunii este romantică și ideală pentru conversație.

Lumina de jos în sus. Aceasta vine la pachet cu un contrast între umbrele întunecate și cu efectele foarte puternice. Dacă luminezi un copac sau un element arhitectural de jos în sus, vei crea un contrast dramatic între obiectul puternic luminat și întunericul din jur.

Lumina încrucișată. Aceasta poate fi folosită atunci când vrei să elimini umbrele prin iluminarea unui punct focal din cel puțin două părți.

Care sunt zonele pe care ar trebui să le luminezi

Există cel puțin două motive majore pentru care ar trebui să iei în considerare iluminarea spațiului din jurul casei. În primul rând, casa ta devine un loc mai sigur. În al doilea rând, curtea și grădina ta devin încredibil de frumoase.

Iată care sunt zonele pe care ar trebui să le luminezi cu precădere:

Aleile. Iluminatul pe alei este important atât pentru siguranță, cât și pentru frumusețe. Nu trebuie să le luminezi neapărat pe toată lungimea lor cu ajutorul multor surse de lumină, ci poți proiecta câteva lumini direcționate care să urmărească traseul aleilor.

Terasa sau veranda. Aici petrecem timp alături de familie și de prieteni, astfel că o lumină difuză venită de sus nu va fi deloc obositoare și va crea o atmosferă intimă, care stimulează conversația.

Copacii. Sunt ideali pentru a fi luminați de jos în sus sau din două direcții. Nu trebuie să îi luminezi pe toți cei aflați în grădina ta, însă un copac care ocupă un rol central în spațiul de lângă casă poate fi luminat pentru a crea senzația de unicitate și de naturalețe.

Sursele de apă. Dacă ai în grădină o mică fântână arteziană sau un mic pârâu, luminează-le. Ai putea apela la o sursă de lumină subacvatică, pentru a oferi spațiului din jur un efect de luminozitate jucăușă, relativ difuză și hipnotizantă.

Aleea de la poartă spre garaj sau spre ușa de la intrare. În acest fel îți va fi mult mai ușor să te orientezi în spațiu atunci când ajungi acasă foarte târziu.

 

Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply