Cum cultivi și la ce folosești menta

0

Se știe că menta este cea mai populară plantă aromată. Ea este prezentă atât în alimente, cât și în medicamente. Iată cum se cultivă și la ce folosește.

Există numeroase soiuri de mentă, dar mai răspândite sunt menta verde sau comună și menta piperita. Indiferent de soi planta conține din belșug uleiuri esențiale și menthol, care îi conferă mirosul și gustul caracteristice.

Nu ar trebui să lipsească din nicio grădină sau de pe niciun balcon. Se simte bine și pe fereastra bucătărei, într-o lădiță de lemn. Ca loc de plantare, preferă soare sau penumbră. Îi place ca pământul să fie umed, bine drenat, îngrășat.

Înmulțirea se face prin rădăcină sau răsaduri, prin fragmentarea plantei primăvara și toamna. Ca îngrijire trebuie limitată extinderea, cultivând planta în spații restrânse la început, apoi va fi înmulțită în perioada de creștere, prin butași sau diviziune. Frunzele se recoltează înainte de înflorire, iar planta întreagă în perioada înfloririi. Pentru a o depozita, se usucă, se conservă în ulei sau în oțet sau se păstrează în congelator.

Utilizările mentei

Menta este folosită în bucătărie, frunzele proaspete folosindu-se la sosuri, alături de mazăre, cartofi, brânzeturi și în diverse dulciuri: înghețată, sirop, băuturi, salată de fructe etc.

În cosmetică, menta are mare influență sub formă de infuzie. Adăugată în baie, devine ca un întăritor pentru organism. Mâinile foarte aspre vor deveni normale folosind infuzia de mentă atât de apreciată.

Menta ajută și în caz de boală. Uleiul eteric de mentă inspirat, ușurează bolile traiectului respirator și răcelile. Infuzia de mentă are eficiență în gripe și răceli cu temperatură. Ceaiul rece de mentă, băut înghițitură cu înghițitură tratează sughițul și balonările. Macerată în ulei de măsline, menta, folosind planta întreagă, dă un produs indicat în masaje împotriva migrenelor, a nevralgiilor feței, reumatism și dureri musculare.

Contraindicații  Atenție! Femeile însărcinate și suferinde de boli să nu consume mentă în doze mari.

Citeste si:

Text: Ioana Preda

Foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply