Cultura tomatelor I

0

Nicolae Cristea, Constanța

www.pixabay.com

Dragă redacție,
Pe lângă casă, am un lot de pământ cam de 100-150 mp, pe care îl cultiv cu tomate, lucru pe care l-am făcut an de an din 1965, când am absolvit școala tehnică horticolă. Pentru că tehnologia de cultură nu este cunoscută de toată lumea, vă trimit câteva rânduri cu sfaturi.
Tomata – roșia comună, are denumirea științifică Solanum Lycopersicum și face parte din familia Solanaceae. Cultura tomatelor se practică în solarii, sere sau în câmp, prin semănarea în cuiburi de semințe (5-6 semințe la cuib) la distanța de 35-40 cm pe rând și 50-60 cm între rânduri. Eu practic cultura tomatelor prin obținerea de răsaduri, pe care le semăn între 15-20 martie. Semănatul se face în rânduri, în care se fac șanțuri adânci de 2-3 cm. Distanța între semințe pe rând este de 3-4 cm, cu cât este mai rară e mai bine, rezultând un răsad sănătos și viguros.

După semănare, presar peste semințe mraniță până nu se mai observă semințele, apoi o tasez ușor, după care ud cu apă călduță folosind o stropitoare cu sita fină. Până când răsadul ajunge la înălțimea de 20 cm, se udă numai cu stropitoarea pentru a nu culca răsadul. După semănare este bine ca zona în care am semănat tomatele să se acopere perfect cu o folie de polietilenă pentru a crea un microclimat necesar pentru încolțire și creșterea răsadurilor în vederea plantării afară, la loc definitiv.

Între 5 și 15 mai pentru a avea cultură precoce, este bine să se recurgă la plantarea răsadului la loc definitiv. În prealabil, după ce s-a obținut răsadul se face obișnuirea treptată a acestuia cu vremea de afară, pentru că se va planta la o temperatură de 18-25 grade Celsius. Plantarea răsadului se va face cu un plantator din lemn sau metal, care se va dezinfecta cu produse pe baza de cupru. Pe rând, răsadul se va dispune pe 30-40 cm pe rând și 40-60 cm între rânduri. Pentru susținerea plantelor de tomate eu am ales să folosesc un spalier cu sârmă pe 2-3 rânduri, în funcție de înălțimea plantei.

Legarea plantelor pe sârmă se face cu un laț în forma cifrei 8, cu rafie lată sau benzi textile, care nu sugrumă planta. Avantajul conducerii plantelor de tomate pe spaliere este că în acest mod plantele sunt aerisite, sunt mai bine luminate de razele soarelui, se execută lucrări de întreținere și de recoltare mai ușor, iar tratamentele cu pesticide sunt mult simplificate.
Continuare acestui articol o puteți citi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply