Crizanteme, florile colorate ale toamnei si inceputului de iarna

1

În cele ce umează vă voi prezenta una dintre florile sezonului – crizantema, care-și prelungește înfloritul în balcoane și grădini până în decembrie.

Cultivată în China de pe la 1500 Î.Hr., crizantema a fost denumită „floarea de aur” deoarece strămoșul ei avea o floare simplă, galbenă. Și Japonia o cultivă din timpuri îndepărtate, astăzi ea reprezentând emblema curții imperiale. Pe la 1600 este adusă în Olanda, trezind apoi interesul întregii Europe. Genul Chrysanthemum numără circa 500 de specii, care mai de care mai frumoase.

Crizantemele propriu-zise sunt cele cu flori mari, una singură pe tulpină. Speciile cu tufă bogată și cu flori mici și numeroase pe aceeași tufă se numesc tufănele. În cultură se găsesc hibrizi ai Crysanthemum hortorum derivați din C. sinense și C. indicum sub diverse denumiri. Eu am 4 ghivece de forme și culori diferite procurate cu câțiva ani în urmă, cunoscute sub numele de C. morifolium. Crizantemele sunt plante de zi scurtă, care înfloresc, în consecință, în octombrie-noiembrie. Datorită faptului că înfloresc în perioada Sf. Dumitru, tufănelele se mai numesc și dumitrițe. Sunt plante perene și ușor de cultivat.

Pentru a avea flori frumoase le asigur crizantemelor lumină bună, dar nu soare direct și umiditate permanentă, dar nu în exces. Când încep să apară bobocii, le aduc în balconul dinspre sud unde stau cam 3 luni. Le fertilizez cu îngrășământ lichid, la interval de 2 săptămâni. Florile țin până la 2 luni. Puțin soare direct, dimineața, le face bine. Este benefic și spre seară. După ce s-au ofilit florile din ghivecele cumpărate, am scurtat tulpinile la 10 cm deasupra ghiveciului și le-am transvazat într-un ghiveci mai mare, într-un amestec de pământ de grădină, puțină turbă și nisip. Am constatat că în anul următor plantele cresc mai înalte și au nevoie de tutore pentru a crește drept, dar florile rămân de calitate.

În decembrie, când florile se vor ofili, le voi scurta pe toate la 10 cm lungime și voi trece ghivecele într-un loc răcoros cu o temperatură de 10 grade Celsius, unde iernează și o parte din plantele din balcoane și unde vor sta până la apariția bobocilor, ferite de lumina directă a soarelui. Iarna le ud moderat, iar în perioada caldă umiditatea trebuie să fie permanentă. Atenție! Excesul de apă poate putrezi rădăcinile.

Crizantemele se înmulțesc cel mai ușor prin despărțirea tufelor. După ce florile se ofilesc, se scurtează tulpinile ca pentru transvazat și se desfac în mai multe bucăți, fiecare cu tulpină și rădăcini. Dacă n-ați făcut-o în decembrie o puteți face primăvara devreme. Se poate înmulți și prin butași de tulpină (lăstari) tineri în primăvară, când temperatura depășește 20 grade Celsius.

Citeste si:

Sursa: Petrea Chiru/ sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Reciclare doze aluminiu | Revista Practic idei

Leave A Reply