Destinație de vacanță: Chamonix, faimos încă de la descoperire

0

Stațiunea din nordul Alpilor francezi beneficiază de o poziționare excelentă, aflându-se în apropierea graniței cu Italia și Elveția. Dar nu acesta este motivul pentru care este vizitată de milioane de turiști anual, ci pentru peisajele ei fabuloase și pentru vecinătatea cu Mont Blanc.

Primele date concrete pe care le-am aflat despre Chamonix au fost de la un alpinist cu portofoliu respectabil, ceea ce-l face și mai exigent în aprecieri și recomandări: Costin Miu. Cuvintele sale elogioase s-au referit, cum era și normal, la oferta turistică de nișă, și anume ascensiunile montane, însă mi-a mărturisit că recomandă acest loc și ca o destinație perfectă pentru vacanțele de lux. Indiferent în ce „tabără“ te afli, merită să ajungi la Chamonix – după prima vizită aici, vei fi cu siguranță cucerit de frumusețea locului și îți vei dori să vii în anotimpuri diferite și cu scopuri diferite.

Prima atestare a localității datează din 1091, însă primele detalii legate despre potențialul turistic al zonei se regăsesc într-un jurnal de călătorie pe care doi aristocrați britanici l-au publicat după expediția în Chamounay (vechea denumire a localității), din anul 1741. Acest jurnal a avut succes în rândul aristocrațiilor vremii din întreaga Europă, lucru ce a făcut ca micuța stațiune (suprafața ei măsoară azi 245 km²) să devină în scurt timp locul preferat de vacanță și promenadă al elitei de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

 

 

 

 

Foto: Mariana Nicolae

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply