Monica Viericiu
Dragă cititorule,
Considerată în vechime doar un moft, camera de baie a devenit o necesitate a lumii contemporane si nu se poate imagina o locuință fără măcar o astfel de încăpere. În cele ce urmează îți propun câteva idei de amenajare.
Arhitecții locuințelor moderne prevăd ca, pe lângă baia care deservește zona comună de living, bucătărie, hol, terasă, fiecare dormitor să dețină o baie aferentă. Și nu este deloc exagerat având în vedere că stăm foarte mult timp în acest loc. Cercetătorii afirmă că în medie petrecem zilnic cel puțin 30 de minute numai uitându-ne în oglindă pentru a ne aranja înfățișarea, 15 minute sub duș, la care se adaugă spălatul mâinilor etc. În consecință merită să acordăm mare atenție amenajării băii.
De exemplu, pentru spațiile cu umiditate sporită la zugrăvit se folosesc vopseluri lavabile cu aditivi care împiedică formarea mucegaiului, iar dacă alegi gresia, trebuie să alegi una care nu alunecă. Reține că pentru băi se folosește gresie cu rezistența la alunecare a gresiei din clasa R10. Dacă pe cutia cu plăci ceramice apare un marcaj cu o mână înseamnă că în interior este faianță și o poți folosi doar la placarea pereților, dacă este un marcaj cu urma unei tălpi, atunci este vorba de gresie care se recomandă la pardoseli, dacă aceste simboluri apar concomitent, înseamnă că plăcile din pachet se pot folosi atât la finisajul podelei cât și al pereților, după cum vrei. Întotdeauna pardoseala trebuie să aibă o ușoară înclinație, partea mai joasă să fie în dreptul sifonului de pardoseală, ca toată apa cursă aici să se poată elimina repede. În cazul plăcilor ceramice, se recomandă să cumperi o cantitate cu cel puțin 10% mai mare decât necesarul calculat conform suprafețelor de la fața locului, deoarece se mai ivesc pierderi cauzate de ciobiri, tăieturi la margini etc. Totodată este bine să ai o rezervă fiindcă există uneori mici diferențe de culoare între loturi și dacă nu ai suficiente plăci și vrei să mai cumperi, s-ar putea să se vadă urât. În plus, mai intervin accidente și, dacă ai material potrivit, remediezi situația. Când montezi gresie sau faianță, să desfaci concomitent mai multe cutii pentru a amesteca plăcile, dacă montezi pe rând plăcile din fiecare cutie, la final se poate să ai surpriza neplăcută să constați zone cu aspect diferit, deoarece nu toate plăcile arată exact la fel.
Pentru umplerea rosturilor dintre plăci se folosește chit special rezistent la umiditate, în aceeași culoare cu gresia sau faianța sau în culori contrastante. Pentru gresie se recomandă nuanțe închise care să reziste la murdărie. Pentru un confort termic sporit și o încăpere fără mucegai, este necesară o coordonare a sistemului de încălzire, a celui de aerisire și o izolație termică de calitate, de preferat pe exteriorul locuinței. Pentru încălzirea aerului, se folosește cel mai adesea caloriferul, iar în cazul caselor fără centrală termică, de folos este boilerul pe lemne ori gaz. Caloriferul poate avea diverse forme, dimensiuni, astfel încât să se potrivească spațiului disponibil. Foarte practice sunt modelele tip port-prosop, deoarece ajută la uscarea prosoapelor și a hainelor puse pe barele caloriferului. Dacă pui mare preț pe design, poți alege calorifere (radiatoare cum sunt numite în breasla instalatorilor) pictate sau cromate, cu oglindă, care arată foarte plăcut. Bine este să montezi la calorifer și un robinet termostat, de la care să poți regla treapta de încălzire care se potrivește nevoilor tale. Magazinele abundă în baterii de cadă și chiuvetă, care mai de care cu un design mai atrăgător și fiecare alege după aspect și buget disponibil. Foarte practice sunt cele cu termostat, care permit setarea temperaturii apei după preferințe la nivel constant (împiedică fluctuațiile) și care previn accidentele cauzate de apa opărită (foarte periculoasă mai ales pentru copii mici) deoarece sunt prevăzute cu buton special de siguranță care împiedică livrarea apei la temperaturi de peste 38 de grade Celsius.
Tratează cu responsabilitate și sistemul de iluminat, asigură-te că toate firele și conexiunile sunt bine izolate. Și când începi să faci planuri de amenajare ia în considerare și modalități prin care poți să faci economie de resurse și să contribui la protejarea mediului înconjurător. De exemplu, faci economie de apă prin montarea unui rezervor WC cu două opțiuni la clapetă, încât să ajustezi cantitatea de apă eliberată după caz. O pară de duș reglabilă poate livra o cantitate de apă mai mică la presiune mai mare, deci iar consumi mai puțin. Un bec economic sau unul cu sistem led va aduce lumină bună și un consum redus de energie electrică. Pot părea măsuri reduse ca să aibă impact, dar contează fiecare pas.
Foto: arhiva Practic
Discussion2 Comments
Pingback: Borduri decorative | Revista Practic idei
Pingback: Cum montezi bateria de chiuveta | Revista Practic idei