Bucătărie: organizare, depozitare și iluminare

2

Cele mai bune sfaturi pentru o bucătărie perfect organizată, cu destule spații pentru depozitare și loc pentru toate accesoriile tale preferate.

Bucatariile mici sau cele cu forme atipice se pot amenaja deștept astfel încât sa fie funcționale, ordonate și estetice. Pentru început, trebuie sa știi ca e importantă culoarea pereților.

O culoare deschisă (diferite nuațne de alb, crem, bej) va crea senzația de spațiu, spre deosebire de culorile mai închise care sunt mult mai potrivite în spațiile cu adevărat mari. De regulă, mobilierul pentru bucătăriile mici este bine să fie făcut pe comandă, astfel încât să îmbrace optim tot spațiul de care dispui. Alege dulapuri suspendate care se înalță până aproape de tavan, pentru a evita eventuale goluri, și sertare cât mai adânci ca să ai loc pentru toate ustensilele și accesoriile din bucătărie.

Ai grijă să lași 45-50 cm între corpurile de jos și cele de sus. În cazul în care nu vrei dulapuri suspendate, atunci rafturile montate pe toata lungimea blatului pot fi o alta soluție pentru depozitare.

bucatarie origanizare

Așaza mai sus obiectele pe care le folosești mai rar și mai jos cele pe care le folosești des. Gândește de la început unde vei pune electrocasnicele încorporabile, precum mașinile de spălat vase și rufe, cuptorul, plita. Toate acestea pot fi perfect integrate în linia mobilierului și te ajută să mai câtișgi spațiu.

Organizează bucătăria pe o singura latura;

Ideal este ca între frigider, chiuvetă și plita să se formeze un traseu în forma de triunghi. Și dacă tot a venit vorba de chiuveta, noi îi recomandăm să optezi pentru una adâncă: ai încredere, deoarece va face diferența. Organizeaza materia prima, condimentele în recipiente cu capac, iar pentru legume sau accesorii mai mici, alege coșuri și cutii care pot fi ușor de manevrat. Pentru a păstra impresia de ordine, alege o linie cromatică unitară și menține-o.

Scheme de iluminat

Schemele de iluminat pentru bucătării sunt nenumărate şi pot fi personalizate pentru fiecare spaţiu.E important să ai o bucătărie corect iluminată pentru că astfel vei avea şi mai mult confort.

bucatarie origanizare

Din poze totul pare simplu la prima vedere: bucătăriile prezentate în reviste sau în cataloage sunt impecabile, luminoase și pare că nu au secrete de amenajare. Când însă trebuie să amenajezi o bucătărie (de la tras o instalație electrică nouă, până la pus prize și stabilit poziția întrerupătoarelor  și a corpurilor de iluminat), operațiune prin care am trecut și eu acum câteva luni, totul devine mult mai complicat, iar eventualele greșeli cu greu mai pot fi reparate ulterior. Așa că cel mai ușor ți‑ar fi să știi din timp ce tipuri de iluminat sunt recomandate pentru o bucătărie și care ar fi rolul fiecăruia.

Bucătăriile mici de la bloc nu au nevoie de mai mult de două tipuri de iluminat, general și punctual pe blatul de lucru. În bucătăriile mai mari, schema de iluminat va trebui gândită mai în detaliu. Dar să începem cu începutul: în primul rând, orice bucătărie are nevoie de o sursă de iluminat general.

Când spunem iluminat general ne referim la principala sursă de lumină din bucătărie care să lumineze tot spațiul. Pentru acest tip de iluminat, poți alege becuri economice, cu lumină caldă (acestea sunt disponibile pe piață în mai multe nuanțe), de 5000 de grade Kelvin.

bucatarie origanizare

De ce să eviți becurile cu lumină rece sau cele cu lumină colorată? E simplu, aceste tipuri de lumină pot fi obositoare. După ce ai stabilit poziția corpului care îți va asigura iluminatul general al bucătăriei, va trebui să te gândești la variantele de iluminat local. Pe blat, vei avea nevoie de lumină directă care să te ajute atunci când prepari mâncarea.

Spoturile (de 40 Watt) sau baghetele luminoase, poziționate astfel încât atunci când sunt folosite să nu facă umbră pe blat, sunt ideale. Dacă nu ai corpuri suspendate deasupra blatului pe care să aplici surse liniare de lumină, poți să folosești iluminatul direcționat, dar din plafon. Poziționarea acestuia este foarte importantă – trebuie să fie perpendicular pe blatul de lucru – pentru că dacă îl vei pune prea în spate, vei face umbră cu propriul corp.

În bucătăriile mai mari, și locul pentru luat masa trebuie iluminat cu ajutorul corpurilor suspendate decorative. Pentru a nu‑i orbi pe cei care stau la masă, corpurile trebuie fixate la o distanță de cel puțin 1 m de blatul mesei. În același timp, având în vedere tipurile de iluminat enumerate în acest articol, becurile vor fi alese cu același tip de lumină (de preferat caldă) și diferite tipuri de intensități.

Acest tip de iluminat poate fi folosit și pe post de iluminat ambiental seara, atunci când membrii familiei se strâng la un pahar de vorbă. Mai puțin important, dar nu de neglijat este iluminatul punctual din interiorul corpurilor suspendate. Dacă ușile acestora sunt sticlă, vasele de bucătărie depozitate aici vor fi frumos scoase în evidență de câteva spoturi cu lumină caldă. În plus, acesta este și practic pentru că te ajută să ajungi direct la obiectul pe care vrei să îl scoți de aici.

Citeste si: Cinci trucuri ca sa amenajezi o bucatarie mica

Producţie: Elena Mihăescu/ sursa foto: unsplash

Articol preluat din revista Practic Idei, editia lunii decembrie 2020

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Traditii internationale de Craciun: cine oferă daruri? Revista Ioana

Leave A Reply