Cum amenajezi o bucătărie modernă și practică

0

Ai în plan să-ţi reamenajezi bucătăria ori doar vrei să știi ce se mai poartă? Află care sunt tendinţele în domeniu, culorile potrivite într-o bucătărie modernă, plus multe alte detalii interesante despre organizarea și decorarea acestei camere atât de importante pentru orice casă. 

Planificarea și problema spațiului

Bucătăria nu mai reprezintă de multă vreme doar locul unde se gătește, a devenit locul unde stai de vorbă cu ceilalți membri ai familiei sau poate chiar lucrezi de acasă câteva ore, de aceea a și ajuns să comunice deschis cu livingul (camera de zi) și să aibă aspect tot mai elaborat. Iar alăturarea celor două funcțiuni nu deranjează atâta timp cât mobilierul este bine conceput, tehnic și estetic, și se folosește la maximum spațiul disponibil.

De aceea, în ultimii ani se tinde spre mobilă făcută la comandă, după configurația camerei și dorințele proprietarului. Totodată poți chiar vedea cum va arăta la final camera, fiindcă multe firme producătoare de mobilier pun la dispoziția clienților, fie la sediu, fie chiar online, instrumente de planificare și configurare pentru o bucătărie modernă practică, așadar poți faci câte retușuri vrei până ajungi la varianta ideală. Și aceasta scade riscul surprizelor neplăcute la renovare!

Mizează pe design simplu, dar elegant și rafinat totodată, pe un stil curat, funcțional, pe tonuri luminoase, linii clare. Tendința este de a reduce numărul detaliilor, care nu dispar, doar sunt mai bine puse în valoare. Se pune accentul pe elemente cheie precum insule de bucătărie, hote, dulapuri suspendate. Zona din spatele chiuvetei iese din anonimat, primește texturi noi, de cărămidă aparentă, mozaic, piatră etc.

bucatarie in tendinte

Ce mobilier să alegi

Dulapurile de bucătărie devin tot mai înalte, până aproape de tavan pentru a oferi cât mai mult spațiu de depozitare. Orientarea lor se face pe orizontală, astfel încât între corpurile suspendate și cele de jos să rămână loc suficient pentru tot ce trebuie făcut într-o bucătărie, de la gătit la aranjat masa, iar încăperea să pară aerisită.

Dacă vrei să obții o bucătărie ca nouă cu buget redus, poți schimba sau vopsi doar ușile dulapurilor de jos sau de sus. Alegând tonuri luminoase, și camera va părea mai spațioasă.

De reținut că o bucătărie modernă este tot mai bine organizată, se folosește orice locșor, ceea ce înseamnă rafturi speciale pentru colț, rotative, care asigură accesul la produsele aflate în dulapurile montate aici, spații de depozitare în locuri nebănuite, de exemplu sertare imediat sub chiuvetă, decupate pentru țeava de scurgere a apei.

Sertarele sunt compartimentate practic, se deschid la o simplă atingere, nu mai este nevoie de mânere, la dulapurile suspendate balamalele ridică ușile (acționează în plan vertical nu orizontal cum este uzual).

Se observă și debarasarea blatului de lucru, care până acum era ocupat cu scurgător de vase, ustensile de gătit etc. Toate rămân la îndemână, dar fie ascunse privirii (scurgătoarele de vase sunt încorporate în dulapurile suspendate), fie agățate pe perete, individual sau în coșuri, deasupra blatului de bucătărie.

Masa tradițională tinde să fie înlocuită de insule (care au și dulap/sertare) sau de spațiul în plus oferit de blatul de bucătărie (idee practică pentru camere mici). Pentru blatul de bucătărie, la modă sunt granitul gri ori alb, quartzul sau lemnul masiv tratat. Și bateriile chiuvetelor evoluează, au țeavă tot mai înaltă, braț flexibil ori chiar extensibil.

Cum alegi electrocasnicele

Noile tehnologii ajung și în bucătării, unde avem aparate tot mai performante, cu diverse funcții practice. Dispare din peisaj aragazul clasic, fiind înlocuit cu plita și cuptorul separat, ambele încorporate în mobilier la înălțimi optime pentru utilizatori, nu mai trebuie să te apleci la cuptor. Poți seta temperatura exactă, timpul de coacere etc.

La designul electrocasnicelor predomină combinația de inox cu sticlă de culori închise, de regulă maron sau negru. Există pe piață și electrocasnice noi, dotate cu cele mai noi tehnologii, dar cu aspect retro, adesea în culori aprinse, folosite ca accent.

Dacă ai de gând să utilezi bucătăria, alege produse cu tehnologii care să reducă timpul de gătit și cel afectat curățeniei (de exemplu un cuptor cu funcție de autocurățare).

De la frigidere medii la combine frigorifice sau la frigidere tot mai mari, cu tehnologie care te scutește de corvoada decongelării periodice, cu rezervor pe interiorul ușii și dozator de lichide pe exterior, cu panouri digitale care permit setarea temperaturii din interiorul aparatului, pe compartimente, și alte opțiuni, frigiderele de ultimă generație oferă posibilități multiple.

Frigiderul poate fi mascat cu panouri folosite și la realizarea mobilei, dar dacă este argintiu sau nichelat devine un element perfect de accent, mai ales că rămâne la modă inoxul (inclusiv ca finisaj pentru uși de dulapuri). Din acest material sunt și hotele, care se remarcă prin design tot mai modern și putere mai mare a motorului din dotare.

Cum nu se poate viață actuală fără comunicare, în bucătării își fac apariția suporturile pentru tabletă, telefon.

Iluminat variat, pentru orice

Într-o bucătărie modernă, fiecare spațiu este luminat corespunzător. Avem iluminatul ambiental, de fond, cu spoturi răsfirate pe tavan, pendule (3-5) suspendate deasupra mesei sau a insulei de bucătărie, plus lămpi înguste (chiar baghete cu LED-uri) sub dulapurile suspendate, în interiorul acestora ori în partea cea mai de sus.

În concluzie, sper ca această prezentare pe scurt a tendințelor preconizate de designeri pentru acest an să te inspire și să îți poți amenaja o bucătărie pe măsura nevoilor familiei tale. Mult succes!

 

Text: Monica Viericiu

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply