Cum alegi bateriile sanitare pentru baie și bucătărie

1

De ce ar trebui să avem o discuție separată despre alegerea bateriilor și nu doar una despre chiuvete? Pentru că, de fapt, aceasta este componenta utilizată cel mai frecvent și deci supusă mai mult uzurii, dar și datorită faptului că designul unei baterii pentru chiuvetă poate transforma radical aspectul acesteia din urmă.

Dincolo de aceste lucruri, mai există însă și alte considerente care fac din bateriile sanitare un element important în băi sau bucătării, ca de exemplu faptul că fiecare tip de baterie influențează consumul de apă sau timpul necesar utilizării.

Iată câteva criterii esențiale în alegerea bateriilor potrivite pentru lavoar sau spălător:

Ce alte tipuri de baterii există, în afară de cele clasice?

În primul rând, trebuie precizat că bateriile clasice existente astăzi, echipate cu robinete separate pentru apă rece și caldă, nu trebuie confundate cu cele rudimentare, care existau cândva. Ce înseamnă acest lucru? Nu numai că sunt disponibile într-o varietate de modele, dar funcționează cu pastile de teflon, în locul vechiului sistem cu obertain, care se uza mult mai ușor în contact cu impuritățile din apă.

Pe de altă parte, alte tipuri de baterii sanitare pot oferi mai multe avantaje: bateriile cu montaj îngropat, pentru lavoar, există în variante moderne și pot avea mâner de reglare a temperaturii, aerator care micșorează debitul apei și protecție împotriva fluctuațiilor de presiune a apei; bateriile cu monocomandă (cu un singur mâner), care au de obicei un sistem de instalare rapid, și aerator, limitator de temperatură, iar unele modele asigură și un consum de apă redus semnificativ.

Care sunt bateriile sanitare cu viață lungă?

Cele mai durabile baterii se dovedesc a fi cele cu pastile ceramice, care nu se strică foarte ușor, dar important aici este și materialul din care este confecționată bateria, pentru că nu toate sunt la fel de rezistente. Un detaliu interesant este faptul că unele baterii au suprafața cromată, ceea ce înseamnă că au și proprietăți antibacteriene.

baterii sanitare

Ce accesorii trebuie să însoțească o baterie sanitară?

În primul rând, filtrele, care pot fi instalate la baterie sau în interiorul instalației de apă, și care au rolul de a elimina nisipul și impuritățile. Dincolo de faptul că obținem o bună calitate a apei, filtrele asigură astfel și durabilitatea bateriei.

Cum alegi bateria, în funcție de design

În sfârșit, după toate detaliile practice, putem vorbi și despre înfrumusețarea băii sau a bucătăriei. Rolul unei baterii sanitare, alături de chiuvetă, nu trebuie subestimat nici când vine vorba despre design, alegerea ținând cont, în mare parte, de stilul întregii amenajări.

Pentru o baie clasică sau cu accente retro, foarte potrivită ar putea fi o baterie cu două robinete, din bronz, mai ales că există modele care oferă o eficiență ridicată privind consumul de apă. Dacă, dimpotrivă, preferi designul ultramodern, te poți îndrepta spre bateriile cu monocomandă, montate pe chiuvetă sau pe perete, iar dacă îți dorești ceva practic, dar ușor de remarcat, o variantă ar putea fi cele înalte.

Mai multe pe această temă, dar și despre cum poți întreține chiuveta, poți citi în acest articol.

 

Sursa foto: JN-chantalao, Shutterstock; Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply