Bambusul comestibil

0
Bambusul comestibil
Phyllostachys edulis

Bambusul comestibil: poate fi mobilă în bucătărie sau chiar veselă, dar ar fi mult mai frumos să-l scoţi din cuptor. Specii comestibile: Phyllostachys bambusoides, Phyllostachys edulis, Dendrocalamus latiflorus, Bambusa oldhamii, Bambusa odashima, Fargesia spathacea, Bambusa blumeana.

Bambusul comestibil, rezistența la ger

Dintre cele de mai sus, doar Fargesia spathacea, Phyllostachys bambusoides și Phyllostachys edulis rezistă iarna în grădinile noastre, cu condiția să fie protejate de îngheț. Restul speciilor nu suportă temperaturi sub 5°C.

Bambusul comestibil, îngrijire

Preferă terenurile nisipoase, umede şi ferite de soarele direct. Plantează grupul de bambus la marginea grădinii ca gard viu sau în interior ca paravan între două zone diferite din grădină. Atenție, are nevoie de spațiu larg pentru a se dezvolta frumos.

Citește și Arbore Litchi la mini-preţ

Exemplarele se plantează distanțat, deoarece se transformă foarte repede în pâlcuri dese. Deoarece se întinde prin rădăcini subterane și riscă să crească în toată grădina, se recomandă delimitarea zonei de creștere cu o barieră împotriva rădăcinilor îngropată în pământ.

Bambusul nou plantat se udă de trei ori pe săptămână până se prinde. În primul an de la plantare nu se fertilizează; în următorii ani se adaugă doar compost sau îngrășământ natural dacă îl folosești pentru consum. Ca plantă ornamentală, bambusul comestibil poate fi fertilizat cu un îngrășământ special pentru plante cu frunze, bogat în azot.

Primăvara poţi recolta mugurii de bambus care ies din pământ ca nişte mici conuri şi din care urmează să se dezvolte ulterior arborele. Când ajung la dimensiunea de 10-20 de centimetri, mugurii pot fi tăiaţi şi serviţi fie cruzi, fierţi, muraţi, copţi sau chiar uscaţi şi transformat în făină.

Fiert în zeamă de nucă de cocos şi condimente, bambusul devine una dintre mâncărurile tradiţionale din Indonezia. Dacă este umplut cu legume şi lăsat la cuptor, devine lun pia, iar miezul murat în saramură devine unul dintre cele mai savuroase condimente ale Asiei.

Dăunători care pot ataca bambusul comestibil: păianjenul roşu, limaxul.

Citește și Labirint verde miniatural

Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply