Cei mai buni 3 asistenți digitali pentru o casă inteligentă – avantaje și dezavantaje

0

Orice s-ar spune, nu prea poți începe transformarea unei case normale într-una inteligentă, fără să achiziționezi unul din cei 3 asistenți digitali de top, Apple’s Siri, Google’s Assistant sau Amazon’s Alexa. Dacă Siri este instalat doar pe produsele Apple (iPhone, iPad, Mac etc), Alexa și Google’s Assistant se află pe o sumedenie de tablete, telefoane inteligente, electrocasnice, televizoare smart și chiar în computerele de bord ale autoturismelor moderne. În legătură cu acești exponenți ai inteligenței artificiale, ziariștii de la New York Times au realizat un material în care sunt prezentate, pe scurt, principalele avantaje și dezavantaje ale celor 3 asistenți digitali de top.

Siri (Apple)

Pro: Stă foarte bine la capitolul securitate, Apple lucrând direct cu diverse accesorii existente într-o casă inteligentă, pentru a se asigura că transferul de date dintre produse se face în deplină siguranță, fiind criptat. Integrarea Kitului Apple’s Home în device-urile mobile face că Siri să se poată conecta cu mai multă ușurință la accesoriile din casă.

Contra: Deși există situații în care Siri are probleme în a înțelege comenzile, problema cea mai mare rămâne faptul că este dedicat (nu că ar fi ceva nou la produsele Apple) în exclusivitate produselor Apple.

Google’s Assistant 

Pro: Având la dispoziție o bază de date uriașă, Google’s Assistant este (cel puțin teoretic) mai ,,deștept’’ decât Alexa și Siri, cei care îl chestionează pe diverse teme având șanse mari să primească cele mai corecte răspunsuri. Este disponibil de ceva timp pe device-urile ce rulează ultimele versiuni de Android. La doar 130 $, costă mai puțin cu 50$ decât Amazon’s Echo Standard.

Contra: Unii consideră enervant faptul că activarea vocală se face rostind cuvintele ,,OK Google’’. Mult mai multe produse din categoria Smart Home permit conexiuni cu Alexa decât cu Google’s Assistant. Calitatea Audio Google’s Home nu este considerată printre cele mai bune.

Alexa (Amazon)

Pro: Produsele Amazon Echo sunt ușor de setat și conectat cu Alexa. La doar 50$, mezinul familiei, Echo Dot, se număra printre cele mai ieftine controlere Smart Home de pe piață. Aplicațiile mobile pentru setarea produselor Echo funcționează pe dispozitive Apple și Android.

Contra: Aplicația Alexa Amazon pentru iPhone și telefoane cu Android, necesară pentru instalarea unor produse Smart Home, este uneori confuză. Există situații în care Alexa întâmpina dificultăți în oferirea unor răspunsuri. Alexa nu poate fi activată vorbind către un telefon, ci doar comunicând cu speaker-ul special.

Desigur, în comparație cu țări precum Statele Unite ale Americii, numărul românilor care folosesc din plin oricare din acești asistenți digitali este mult mai mic în prezent, însă lucrurile se vor schimba și la noi în viitorul apropiat, astfel că nu e rău să fim informați cât mai bine cu privire la plusurile și minusurile celor 3 populari asistenți digitali. După cum putem observa, cu fiecare an ce trece, comunicăm cu precădere prin intermediul rețelelor de socializare, aflăm cele mai noi știri de pe Facebook, rezervăm din ce în ce mai des vacanțe pe net, cumpărăm mai mult din magazine online, vedem filme și seriale folosind aplicații gen HBO GO ori Netflix sau preferăm cazinourile online în detrimentul celor din ,,cărămidă și beton’’. Click aici pentru recenziile celor mai populari operatori de gambling licențiați ONJN.

Pe lângă avantajele aduse de acești asistenți digitali, există și o serie de lucruri mai neplăcute în ceea ce privește utilizarea lor, din care nu putem să nu amintim faptul că aceștia pot ,,ajuta’’ la comiterea a diverse infracțiuni, precum deschiderea ușilor sau ferestrelor caselor inteligente sau realizarea de transferuri bancare. Aspectul este destul de îngrijorător, mai ales dacă luăm în calcul faptul că, potrivit unor previziuni ale specialiștilor în domeniu, până în 2021, numărul acestor device-uri l-ar putea depăși pe cel al oamenilor.

 

 

Sursă foto: shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply