Cateva idei pentru a amenaja o gradina ca-n povesti

0

Visul celor mai multi dintre noi este sa avem propria casa. Fie ca o cumparam sau o construim in regie proprie, ea este locul in care ne petrecem cea mai mare parte a vietii si ne incarcam bateriile pentru a face fata incercarilor cotidiene. Pentru cei care aleg sa traiasca intr-o casa la curte, gradina aduce culoare, miresme si sunet.

Ca orice lucru bine facut, amenajarea unei gradini trebuie sa inceapa cu proiectarea acesteia. Este adevarat ca gradina poate suferi modificari in timp,  dar ea trebuie organizata dupa niste idei. Pentru inceput, trebuiesc inventariati copacii existenti si integrarea lor in conceptul general.

Daca esti o persoana careia ii place sa petreaca mult timp in aer liber fara sa se deplaseze si esti si un pasionat al bucatariei, trebuie sa iei in calcul construirea unei bucatarii de exterior sau a unui gratar. In limita permisa de buget, ar fi ideal ca in centrul gradinii sa fie un foisor. Acesta poate fi folosit ca loc de servire a mesei, adapost pentru soare sau ploaie, birou, atunci cand ai de lucru la domiciliu, sau pur si simplu ca loc de relaxare, unde sa citesti ziarul sau o carte, sa urmaresti un film, sa-ti pregatesti biletul zilei de azi la pariuri, sa stai cu familia sau sa primesti musafiri.

Daca vei cauta pe internet, vei gasi o multime de idei pentru a construi un foisor, de la cele de sticla, la cele din barne de lemn, in stil rustic, sau chiar unul de metal cu perdele. In functie de preferinte, puteti aduce gratarul in apropierea acestuia sau puteti construi un semineu pentru zilele mai racoroase.

Pentru copii se poate amenaja un loc de joaca, care, pe langa popularul leagan, sa contina si alte aparate, in functie de spatiu si posibilitatile financiare. Tot in functie de acesti factori, dar si de altii, puteti sa va hotarasti si asupra altor constructii in gradina (foarte apreciate sunt micile iazuri, sau chiar cascadele). O data stabilita amplasarea constructiilor, este cazul sa treceti la delimitarea straturilor de flori sau, daca va doriti, a straturilor de legume.

Orice gradina trebuie sa aiba un punct central. Daca hotarati sa construiti un foisor, acesta va trebui sa fie locul in care se intalnesc potecile care duc la punctele de interes din gradina. Pietrele pot fi o buna varianta pentru constructia aleilor si delimitarea rondurilor, cu atat mai mult cu cat ele pot fi vopsite in culori care sa se armonizeze cu culorile florilor si ale arbustilor plantati.

Diversitatea este cea care creaza armonie intr-o gradina. Pentru a face din aceasta un loc plin de viata, in continua schimbare, in functie de perioada, va trebui sa alternam flori de diferite culori si marimi. Culorile principale dintr-o gradina sunt, in general, rosul galbenul si albastrul, secondate de flori verzi, portocalii si violet in proportii mai reduse. Specialistii recomanda ca pentru fiecare parte a acesteia sa fie imbinate cel mult 3 culori care sa contrasteze puternic, iar formele florilor trebuie sa fie mult diferite.

Dupa ce ati hotarat care vor fi reperele gradinii, limita pentru amenajare va fi data doar de imaginatia fiecaruia. Delimitarea straturilor de flori sau a zonelor se poate face cu piatra, lemn sau chiar cu un gard viu pitic. Pentru a da farmec acesteia, indeosebi daca ati optat pentru un stil rustic, puteti sa folositi ca elemente de decor obiecte vechi in care sa plantati flori. O lada, un cos mai vechi , o roaba, un vas de bucatarie mai deosebit, un troc de piatra sau o covata din lemn se pot transforma intr-un ghiveci care sa dea farmec locului.

Un loc aparte intr-un astfel de aranjament il au plantele agatatoare. Ele pot fi plantate langa casa, se pot incorpora langa foisor sau pot da profunzime gradinii atunci cand sunt plasate in colturile mai intunecate. Cu ajutorul profilelor de metal sau lemn, acestea pot da viata diferitelor structuri care alcatuiesc oaza noastra de verdeata.

 

 

Sursa foto: ShuterStock

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply