Baia mică, o provocare cu multe soluții de amenajare

0

Cine nu își dorește o baie spațioasă, ca în filme? Cu cadă de mijloc, 2 chiuvete, una pentru fiecare partener, o plantă înaltă într-un colț, fereastră imensă… Din păcate, pentru mulți dintre noi acesta este doar un vis, baia din propria locuință având dimensiuni reduse. Totuși, chiar și o astfel de cameră poate fi extrem de confortabilă, cu un design atrăgător. Nu trebuie decât să ții cont de câteva soluții de amenajare ușor de pus în practică, pe care ți le vom prezenta în continuare.

Fie că este vorba de o baie dintr-un apartament de bloc sau una adăugată ulterior casei (la mansardă sau subsol), iată care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont.

Alegerea nuanțelor potrivite

gresie pentru baie mica

Multe persoane au impresia că o baie mică trebuie neapărat să fie complet albă pentru ca spațiul să pară mai mare, însă nu e adevărat! Sigur, dacă vei alege o faianță foarte colorată, cu multe modele, nu va arăta bine deloc – însă acest tip de design este rareori de bun gust.

Optează pentru plăci de gresie de dimensiune mare, deschise la nuanță – însă nu albe, pentru a evita aspectul „de spital”. Cele cu finisaj lucios ar putea părea o idee bună, pentru a mări puțin spațiul, însă sunt foarte alunecoase; alege unele mate.

Cât despre faianță, alege plăci de dimensiuni mici sau chiar mozaic, în nuanțe deschise. Pentru ca pereții să nu pară plictisitori, poți combina mai multe texturi (de exemplu, pe unul din pereți să pui un model în relief) sau poți crea un model cu altă culoare (precum o linie vișinie orizontală pe mijloc).

Dacă vrei ceva mai deosebit, folosește o vopsea lavabilă colorată pe unul dintre pereți, deasupra faianței: culorile pastelate sunt cele mai potrivite în acest caz.

Citește și: Cum alegi firma de renovare?

Cadă vs cabină de duș

Aceasta este dilema clasică în cazul băilor mici. Contează foarte mult de cât spațiu mai ai nevoie pentru mașina de spălat, un dulăpior de baie, litiera pisicii etc. Dacă obișnuiești să faci doar dușuri rapide, îți recomandăm să alegi o cabină de duș, pentru a salva mai mult spațiu.

În cazul în care optezi pentru o cadă, vei avea probabil nevoie și de o perdea. Modelul cel mai potrivit este unul deschis la culoare sau chiar transparent. Dacă îți dorești o cabină de duș, alege una din sticlă simplă, transparentă, fară diverse modele pe ea.

Alegerea oglinzii

Oglinda potrivită poate schimba complet aspectul băii. Optează pentru una mare, chiar dacă depăsește dimensiunea chiuvetei.

Alegerea accesoriilor de baie

mobila de baie mica

Savoniera, cureiele, peria de wc, paharul pentru periuțele de dinți, suportul pentru rola de hârtie igienică, rafturile pentru duș – toate acestea ar fi bine să aibă un design minimalist. De asemenea, dintr-o baie mică ar putea să lipsească covorașele de baie, acestea ocupând prea mult spațiu.

Iluminarea potrivită

O lumină puternică este foarte importantă într-o baie mică, mai ales dacă aceasta nu are fereastră. Alege totuși becuri cu lumină mai caldă, cea rece va duce din nou cu gândul la un salon de spital.

Alegerea vasului de toaletă

Ideal este unul suspendat, care va face podeaua să pară ușor mai spațioasă. Dacă bazinul este încastrat (montat în perete) vei economisi și mai mult spațiu, însă acest tip de bazin este mai dificil de accesat, în cazul în care apare o defecțiune.

Mobila de baie potrivită

Optează pentru mobilă cu un design simplu, cu linii drepte. Ideale sunt produsele 2 în 1, precum un dulăpior cu oglindă, care îți oferă și spațiu de depozitate pentru produsele cosmetice sau de igienă.

Menține baia curată și organizată

Acesta nu este un sfat legat de amenajare, însă este la fel de important! Într-un spațiu mic, murdăria sau dezordinea se observă imediat, iar un număr prea mare de produse cosmetice la vedere fac baia să pară prea încărcată. De aceea, încearcă să faci rapid ordine în baie în fiecare seară, înante de culcare.

Citește și: 5 trucuri de curățenie care nu funcționează

 

 

 

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply