Ce nu stiai despre floarea-soarelui

3

floarea-soarelui

Floarea-soarelui (pe numele oficial Helianthus annuus) este o plantă oleaginoasă, cultivată în principal pentru semințele ei, care au un conținut ridicat în ulei.

Puțini știu că floarea-soarelui este originară din America, și că a fost adusă în Europa în anul 1510. La început a fost folosită îndeosebi ca plantă ornamentală în grădini. Abia după mai bine de 100 de ani fost cultivată apoi ca plantă oleaginoasă mai întâi în Italia, în sudul Rusiei și în alte regiuni.

Floarea soarelui si semintele au fost descoperite de catre primii conchistadori care au pasit pe pamantul american. Acestia au gasit in preajma locurilor sfinte ale aztecilor o floare inalta cat doi oameni, care se orienta mereu in asa fel incat sa fie cu fata spre soare, din acest motiv preotii azteci spuneau despre ea ca este o planta sacra.

Floarea-soarelui crește la mai mult de doi metri, dar deseori poate trece și de 2,8 metri înălțime.

Floarea-soarelui este o imensă inflorescență, înconjurată de petale false. În pălărie pot să fie și 1000 de flori. Mereu numărul lor este cu soț!

Floarea-soarelui este, în prezent prinipala plantă meliferă de pe planetă.

Semințele, care conțin până la 50 la sută substanțe grase, sunt folosite îndeosebi pentru obținerea uleiului, iar consumate ca atare au numeroase proprietăți (între care creșterea imunității), fiind foarte hrănitoare și energizante. Semințele de floarea-soarelui trebuie consumate în stare crudă dacă vrem să profităm pe deplin de calitățile lor nutritive. Ele conțin grăsimi sănătoase, fibre, proteine, vitamine, minerale. Au un conținut bogat în vitaminele E, B1, B6, acid folic, magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, precum și în tryptophan și fitosteroli.

floarea-soarelui

Semințele vindecă durerilor articulare, scăd riscului boli de inimă, vindecă erupțiile de piele, scad febra, și sunt adevărate medicamente în afecțiunile pulmonare și astm.

Din floarea-soarelui se extrage lecitina.

Cea mai bună perioadă de semănat este primăvara, când în sol se înregistrează o temperatură de minimum 6-7 grade Celsius, iar perioada recoltării este septembrie-octombrie.

Floarea- soarelui poate fi însă semănată în scop decorativ în orice perioadă a anului. Este extrem de prolifică și foarte rezistentă. În Europa nu are dăunători naturali.

Citește și: Binefacerile din gradina

 

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. Am o întrebare. Am luat floarea soarelui decorativa rosie. Oare semințele se pot consuma?

    • Otilia Ignat

      sunt modificate genetic cu scop decorativ. chiar daca au gust bun, nu-ti recomand.

      • Multumesc mult. Dar totuși dacă se întâmplă să gustee cineva, pățește ceva?

Leave A Reply