Abecedarul grădinarului începător. Ce trebuie să știi

Abecedarul grădinarului începător. Ce trebuie să știi

| | Alina Neamțu
Distribuie articolul pe:

Abecedarul grădinarului începător

Fiecare grădinar începător trebuie să știe câteva lucruri simple pentru a-și transforma spațiul din jurul casei într-un colț de rai.

În prezent, din ce în ce mai multe persoane aleg să-și valorifice spațiul din jurul casei și să-l transforme într-o grădină foarte primitoare, unde cresc flori și chiar legume.

Care sunt beneficiile grădinăritului

Grădinăritul vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate. Spre exemplu, grădinăritul îi încurajează pe oameni să se implice în activități și să dezvolte comportamente foarte sănătoase din punct de vedere fizic, conform nih.gov. Cei care dețin o grădină sunt mai predispuși la consumul de fructe și legume decât persoanele care nu au un astfel de spațiu în apropierea casei, notează și redirectingat.com.

Atunci când deținătorii grădinilor aleg calea alimentelor organice, ei limitează expunerea organismului la pesticide și consumă produse cu o cantitate mai mare de substanțe nutritive.

Grădinăritul reduce, totodată, nivelul stresului și îmbunătățește sănătatea mentală, conform greatist.com.

După cum aflăm din rândurile de mai sus, grădinăritul vine la pachet cu o serie de avantaje greu de ignorat. Dacă ești, însă, un grădinar începător, trebuie să știi și să deții câteva lucruri foarte simple, înainte de a demara lucrările:

  • Cum uzi plantele

Plantele au nevoie de apă. Acesta este și motivul pentru care udarea plantelor în conformitate cu nevoile specifice ale acestora este esențială. Dacă ești un grădinar începător și nu cultivi plantele pe o suprafață foarte mare de teren, trebuie să te asiguri că ai o sursă de apă în apropiere. O astfel de problemă poate fi rezolvată, însă, foarte ușor și la costuri foarte mici dacă deții unul dintre aceste modele de hidrofoare pentru irigație, pentru stropit grădina sau pentru alimentare cu apă în mod continuu.

  • Ce mai au nevoie plantele, în afară de apă

Soarele este foarte important pentru creșterea plantelor, a căror dezvoltare se bazează pe fotosinteză. Dacă vrei o grădină bogată și aranjată ca la carte, plantele au nevoie de expunerea directă la soare. Dacă ai la dispoziție un spațiu amplu în jurul întregii case, evită amplasarea grădinii în partea de nord a locuinței, deoarece plantele vor sta în umbră în cea mai mare parte a zilei.

Pe lângă apă și soare, plantele au nevoie de nutrienți, precum azotul, fosforul și potasiul. Acești nutrienți pot fi obținuți fie direct din sol, fie trebuie adăugați manual.

Solul fertil este la fel de important ca apa, soarele și nutrienții. Dacă nu ai mai cultivat nimic pe acel teren, o idee bună ar fi să-l testezi pentru a afla dacă PH-ul este optim pentru creșterea plantelor și dacă solul conține suficient de mulți nutrienți (pe care, însă, îi poți adăuga manual, după cum notam în paragraful de mai sus).

  • Ce tipuri de plante vrei să cultivi

Unele plante nu vor crește în zona geografică în care te afli, așa că îți recomandăm să te interesezi în prealabil care sunt cele mai potrivite culturi pentru regiunea respectivă.

Întreabă-te, apoi, dacă vrei să cultivi plante pentru hrană sau vrei să plantezi flori. Fiecare dintre cele două variante vine la pachet cu un „sistem” propriu de îngrijire. Dacă alegi să cultivi legume, întreabă-te ce îți place să mănânci. Spre exemplu, nu are nici un rost să cultivi un strat mare de praz dacă nu îți place prazul.

Analizează, apoi, dimensiunea spațiului și cantitatea de lumină de care vor beneficia plantele. Nu cultiva un anumit tip de plantă înainte de a afla care sunt nevoile ei specifice pentru a se dezvolta „ca la carte”.

Nu în ultimul rând, întreabă-te cât timp ai cu adevărat la dispoziție pentru a te ocupa de grădinărit. Dacă timpul este o problemă pentru tine, cultivă plante mai puțin sensibile la cantitatea de apă și de nutrienți și optează pentru legume sau flori care par să crească singure, fără prea multe bătăi de cap. În acest fel vei fi sigur că poți pleca liniștit în concediu, fără să te întrebi mereu cât de dezolant va arăta grădina ta la întoarcerea acasă.

  • Echipamentul este esențial

Optează întotdeauna pentru echipament de calitate pentru grădinărit și nu demara micile lucrări din grădină fără să deții tot ceea ce ai nevoie pentru a te ocupa în mod corespunzător de cultivarea plantelor (o cazma, o lopată mare, o lopățică, o greblă, o stropitoare, o foarfecă de grădină, mănuși de grădină).

Dacă ești un bun prieten al tehnologiei, articolul nostru intitulat „Cum te ajută tehnologia să grădinărești cu un minimum de efort” îți va oferi câteva idei foarte interesante.

 

Foto: pexels.com

Distribuie articolul pe: