5 motive să alegi pavele în loc de asfalt sau beton pentru aleile din grădină

0

Amenajarea grădinii poate fi o provocare serioasă pentru cineva care nu are experiență în domeniul designului. Există foarte multe materiale care pot fi folosite pentru a pava aleile din curte, iar alegerea produsului potrivit poate fi dificilă.

Aleile pot fi realizate din pietriș, asfalt sau beton, însă există o soluție și mai eficientă – pavelele vibropresate. Acest material este o alternativă modernă și mult mai frumoasă la clasicul beton, fiind totodată mai rezistentă în timp și mai ușor de întreținut, iar avantajele pavajului vibropresat sunt recunoscute de specialiștii în amenajări exterioare din întreaga lume.

Dacă vrei să-ți pavezi aleile din curte, îți prezentăm în continuare 5 motive ca să alegi pavele în loc de asfalt sau beton.

1. Au un design deosebit

Spre deosebire de asfalt sau de betonul turnat, pavelele vibropresate sunt mult mai frumoase și mai elegante. Sunt disponibile într-o gamă foarte variată de stiluri, texturi și culori, astfel încât se integrează foarte ușor în orice design. Spre exemplu, dacă îți dorești să creezi în curte un stil jucăuș, foarte bine structurat, poți alege pavele romb cu efect 3D. 

De asemenea, din aceste pavele se pot realiza și garduri, bănci sau jardiniere, iar pentru că nu alunecă atunci când se udă pot fi folosite fără probleme inclusiv în jurul piscinei. Prin urmare, dacă pentru tine contează foarte mult și aspectul estetic al grădinii, pavelele sunt cea mai bună alegere.

2. Sunt ușor de întreținut

Spre deosebire de alte materiale, pavelele sunt foarte ușor de montat, întreținut și reparat. Ele se fixează peste un strat de nisip, astfel încât pot fi apoi desfăcute foarte ușor, pentru a se reface pavajul, bucată cu bucată. În plus, dacă vei dori o schimbare sau o reconfigurare a unei alei, poți să recuperezi integral pavelele vechi și să completezi cu unele noi, iar intervenția nu va fi observată.

Spre deosebire de betonul amprentat, pavelele vibropresate nu sunt vopsite la suprafață, ci sunt pigmentate în întregime. Astfel, culoarea nu va dispărea în timp și nici nu este nevoie să fie acoperite cu un strat protector, care poate fi alunecos atunci când se udă.

3. Rezistă foarte bine

Pavelele vibropresate sunt fabricate prin compactarea betonului semiuscat, cu ajutorul unei linii tehnologice automatizate. Betonul folosit are un conținut minim de apă, este turnat în matrițe de oțel, iar presa vibratoare îl comprimă, eliminând astfel orice picătură de apă în plus. 

De aceea, pavelele vibropresate au o durată de viață garantată de minim 20 de ani și sunt de aproape 3 ori mai rezistente ca betonul turnat. Pavelele se comportă foarte bine în timp, indiferent de condițiile atmosferice: rezistă la ciclurile de îngheț și dezgheț și nu absorb umezeala.

4. Pot fi folosite și pentru trafic auto

Datorită legăturii între elemente, care se realizează pe mai multe muchii, pavelele asigură o stabilitate foarte bună. Totodată, ele pot suporta sarcini foarte grele, fiind astfel o alegere bună inclusiv pentru pavarea locului de parcare din curte și a zonelor rutiere. 

Astfel, poți folosi același model de pavele și pentru aleile pietonale și pentru cele rutiere, pentru a obține un design unitar. Desigur, te poți juca și cu structuri și culori diferite, dacă dorești, cât timp modelele alese se completează armonios.

5. Au un raport bun calitate/preț

Chiar dacă pavelele costă mai mult ca betonul turnat, investiția este rentabilă, iar în timp îți vei da seama că ai economisit bani. Betonul se va fisura și trebuie spart și înlocuit, în timp ce pavelele rezistă mult mai bine, iar pavajul este foarte ușor de reparat, la nevoie. Astfel, chiar dacă investiția inițială este mai mare, pe termen lung vei cheltui mai puțin, deoarece un pavaj de calitate este garantat cel puțin 20 de ani. 

Prin urmare, pavelele vibropresate sunt mai rezistente și mai scumpe ca asfaltul și betonul, dar mai accesibile ca piatra naturală, asigurând însă același aspect estetic deosebit.

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: elis.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply