5 moduri în care poți utiliza debaraua

0

O rezervăm pentru depozitarea conservelor și murăturilor, a produselor de curățenie și menaj, sau pentru a păstra aici tot felul de lucruri de care nu avem nevoie acum, dar care s-ar putea dovedi utile cândva. De obicei, instalăm câteva rafturi de jos până sus, însă debaraua poate fi folosită în diferite alte moduri.
Ideea construirii unui mic spațiu de depozitare în interiorul pereților unui apartament vine din Marea Britanie, unde debaraua era utilizată pentru a depozita piesele de mobilier care nu își mai găseau locul în camere.
Nu oricine avea un astfel de spațiu în locuință, ci doar familiile înstărite, care își amenajau casele cu mobilă la comandă, orice corp de mobilier care nu se încadra în dimensiunile cerute fiind păstrat aici. Nici vorbă de aruncat sau vândut lemnul. De altfel, în limba engleză, termenul clasic pentru debara este lumber room, care s-ar traduce: camera pentru cherestea.
Cum a ajuns o cameră folosită pentru depozitarea obiectelor de lemn o adevărată cămară unde păstrăm borcanele cu bunătăți? Simplu: locuitorii altor țări au adaptat ideea propriilor nevoi. Este și cazul nostru, în România, unde apartamentele nu sunt foarte mari, debaraua înlocuind adesea magazia sau cămara.
Iată cum mai poate fi utilizat spațiul din debara, în funcție de ceea ce avem de depozitat:

  1. Putem instala rafturi verticale pe interiorul ușilor, pentru a depozita aici un număr cât mai mare de obiecte, de la borcane, la pungi de cadouri și produse de mercerie.
  2. O depozitare pe verticală poate fi realizată și cu ajutorul cârligelor prinse în interiorul ușilor, care ne ajută să păstrăm pungi și diferite obiecte mici.
  3. Folosirea rafturilor de tip scară de lemn, rezemate și prinse de perete, creează mai mult spațiu și ne permite să depozităm în debara câteva electrocasnice care, cu tot cu accesorii, pot fi strecurate ușor aici. Un astfel de exemplu sunt aspiratoarele cu sac cu filtru anti-alergeni, care rețin 99.9% din particulele aspirate, inclusiv praful fin și bacteriile.
  4. Pentru a depozita în debara obiecte cât mai diverse, una dintre cele mai bune idei este să instalăm diferite tipuri de rafturi – de exemplu, un dulap îngust, rafturi verticale montate pe ușă și cutii de depozitare în spațiul rămas liber, păstrând, desigur, și ceva loc prin care să putem avea acces la toate acestea.
  5. Debaraua poate fi și locul în care păstrăm cărțile sau hainele vechi, fie în cutii aflate la vedere, fie în spații ascunse, cum ar fi o măsuță de cafea cu rafturi, îmbrăcată în material textil de sus până jos.

 
Tu cum folosești spațiul din debara și ce crezi că mai poate fi depozitat aici?
 
Sursa foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply