4 trucuri simple și utile de îngrijire a gardurilor vii, pe care orice gospodar priceput vrea să le știe

0

Vrei să îți infrumusețezi grădina și să ai un colțișor de verdeață în care să uiți de restul lumii? Atunci aceste sfaturi te vor ajuta enorm.

La prima vedere, gardurile vii sunt frumoase, dar greu de întreținut. Ne imaginăm că va trebui să le tundem zilnic și că va fi extrem de costisitor să le udăm și să folosim îngrășământ pentru a le păstra verzi cât mai mult timp. De fapt, dacă punem în balanță efortul pe care îl necesită întreținerea unui gard viu și beneficiile pe care ți le aduce acesta, ne dăm cu ușurință seama că merită din plin să-l plantăm în grădina noastră.

Pe lângă delimitarea spațiilor și asigurarea unui plus de intimitate, gardurile vii ajută la reducerea prafului și a noxelor, absorb apa de ploaie, ne protejează grădina de furtuni și de vânt și ne oxigenează întreaga curte. Iată ce trebuie să știi despre îngrijirea lor:

Cum alegi gardul viu

Gardurile vii se aleg în funcție de scopul pentru care vrei să le folosești. Înălțimea acestora variază de la câțiva centimetri până la 2-3 metri, iar acestea din urmă sunt potrivite pentru delimitarea spațiului dintre curtea ta și cea a vecinilor, în timp ce primele pot marca potecile din grădină sau pot avea scop strict decorativ, pentru a încadra sau evidenția niște flori deosebite.

Când este cel mai bun moment pentru a planta arbuștii?

Perioada ideală pentru a planta gardul viu este chiar cea de dinaintea înghețului. Toamna și chiar primele săptămâni de iarnă, dacă nu a nins încă, este un moment oportun, dacă vrei ca plantele să fie verzi și cu tufe bogate până la primăvară.

Cum se întreține gardul viu

În primele luni de la plantare, va trebui să uzi arbuștii din abundență, pentru ca rădăcinile să se prindă mai ușor. Mulți se feresc de gardurile vii pentru că li se pare prea complicat să le tundă, însă când ai la îndemână fierăstraie și motofierăstraie precum acestea, treaba devine o joacă de copii. Ai grijă să îi tunzi periodic, o dată la câteva luni, pentru a le menține forma, și să elimini din timp crenguțele uscate.

Nu îți face griji dacă gardul tău viu crește mai greu astfel, tăierea regulată îl ajută să crească frumos și să se îndesească, astfel încât să nu apară goluri inestetice între arbuști. Lunile ideale pentru a tunde gardul viu sunt iunie și august, apoi mai este necesară o întreținere pe timpul lunilor de iarnă, pentru a-i pregăti pentru temperaturile scăzute.

gardul-viu

Ce arbuști vor arăta cel mai bine în grădina mea?

Există numeroase soiuri de arbuști care mai de care mai frumoși, așa că să nu îți fie de mirare dacă îți va fi greu să te decizi. Cu toate acestea, trebuie să iei în calcul și condițiile climatice și spațiul pe care îl ai la dispoziție. Asta pentru că arbuștii înalți trebuie semănați la distanțe mai mari între ei, în caz contrar grădina ta va fi sufocată. De exemplu, arbuștii medii se plantează în număr de câte 2-3 pe metru liniar, în timp ce în cazul celor mai înalți este suficientă o singură plantă pe metru liniar. Gardurile vii au rădăcini puternice, așa căva fi nevoie să sapi o groapă dublă ca lățime față mărimea plantei alese.

De asemenea, poți opta pentru arbuști cu flori, care vor aduce un plus de frumusețe și culoare în grădina ta. Arbuștii de iasomie sunt parfumați și îți vor umple curtea cu o mireasmă îmbătătoare. Pe de altă parte, gardurile vii simple au un aspect elegant, delimitează perfect grădinile îngrijite și pun în valoare florile.

O grădina ca în reviste este ușor de întreținut odată ce ai plantat florile și arbuștii. Ai nevoie doar de instrumentele potrivite și dedicare pentru a-ți transforma curtea într-o oază de culoare, în care parfumul florilor și verdeața să îți dea o stare de bine și de relaxare.

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: randy andy

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply