3 elemente pe care nu trebuie să le ignori în construcția unui acoperiș

0

O casă perfect construită, de la fundație până la finisaje, rămâne incompletă și expusă riscurilor, dacă nu se acordă o atenție la fel de mare acoperișului. Într-o țară ca a noastră, cu zone frecvent afectate de inundații și de zăpezi abundente, acoperișul este elementul esențial care protejează împotriva factorilor externi. Care sunt cele mai importante elemente de care trebuie să ții cont, în construcția unui acoperiș?

Un acoperiș bine construit este alcătuit din materiale de cea mai bună calitate, se armonizează cu întreaga arhitectură a casei, asigură protecție împotriva intemperiilor și protejează, în același timp, elemente importante precum fundația sau pereții. Pentru a fi însă cu adevărat eficient și durabil, există câteva elemente care necesită o atenție specială.  

Sistemul pluvial

Nu întâmplător se află primul pe listă – instalarea unui sistem care să asigure drenarea și colectarea apelor provenite din precipitații reprezintă unul dintre pașii care sunt de multe ori ignorați, proprietarii alegând soluțiile rapid, în detrimentul unei analize mai atente. Clima României impune însă alegerea celor mai bune soluții în tot ceea ce ține de protecția casei.

Sistemul pluvial ideal este ușor de montat și asigură o scurgere corectă a apei, chiar și în timpul furtunilor, fără a afecta pereții sau fundația casei. Din acest motiv, burlanele, jgheaburile cârligele din metal și capacele trebuie să se îmbine perfect. Piesele necesare unui montaj sunt diferite de la o locuință la alta, în funcție de dimensiunile casei, de tipul și panta acoperișului, însă indiferent de alegere, astfel de burlane de inox  sunt o soluție ieftină și foarte bună, fiind rezistente la coroziune și simplu de montat.

Izolația cu vată minerală

Cea mai eficientă soluție de izolare termică a acoperișului este utilizarea vatei minerale, care elimină formarea punților termice ce duc la pierderi de căldură și asigură o temperatură ridicată în timpul iernii, pentru întreaga casă și temperaturi medii în sezonul de vară. Alegerea unui material de calitate nu este însă o condiție suficientă pentru rezultate cât mai bune – la fel de importante sunt dimensionarea acestuia, în special în ceea ce privește grosimea, și montajul corect realizat, pentru care vei avea nevoie de sfatul si interventia unui specialist in proiectare.

Ieșirea pe acoperiș prin podul casei

Alături de gurile de aerisire, care asigură o ventilare eficientă prin eliminarea vaporilor de apă formați sub învelitorile acoperișului, un element important este și fereastra de ieșire pe acoperiș. Deși poate părea o dotare opțională, îi vei remarca utilitatea atunci când vei avea nevoie de lucrări de reparații la acoperiș, pentru care meșterii vor avea nevoie de acces rapid. Ideal ar fi să montezi o astfel de cale de acces pentru fiecare pod.

Fereastra de ieșire pe acoperiș aduce însă și alte beneficii, printre care pătrunderea luminii și a aerului proaspăt, ceea ce face ca obiectele depozitate în pod să se păstreze mai mult timp într-o stare bună.

Printre elementele care trec adesea pe planul doi, dar care sunt importante in constructia acoperisului, se afla si parazapezile, lucarnele (elemente clasice de arhitectura care asigura iluminarea spatiilor de sub acoperis) si luminatoarele.

 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply